Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

17. 01. 2018. 16:59 >> 16:28
1

UMKA LIČINA

O Petnjičanki brinu 74 potomka

Umka Ličina mirne staračke dane provodi u petnjičkom selu Krušice okružena ljubavlju unučadi, rodbine i prijatelja. Danas ima 74 potomka, koji, kako je istakla za Radio Petnjica, gaje veliko poštovanje prema njoj.

Na papiru, za koji mjesec puni 91.godinu, ali to nije sigurno, jer su nekada djeca sama išla da se upisuju u matične knjige, tako da rodbina smatra da ima blizu stotine.

Sa svojih 20 godina udala se za Saita Ličinu i već tridesetak godina živi bez životnog saputnika. Još kao dijete je ostala siroče i, kako je kazala, nije imala vremena da ide u školu.

“U pare znam, a u knjige se ne razumijem”, kazala je Umka.

Sa svojim izabranikom dobila je sedmoro djece, tri sina i četri kćerke i sada ima 33 unučadi i 34 paraunučadi.

“U ovaj vakat, imam veliko poštovanje od strane unučadi i paraunučadi”, naglasila je.

Sa vidom i sluhom nema problema, do jesenas je plela, a naočari nije koristila, samo što je polako ruke izdaju. O životu u Kruščici Umka kaže da je neko mučno živio, a neko dobro.

“Mi smo imali ječam i raž, pa je to bio spas. Sameljeli bi raž i imali bi hljeba, a neko ne bi imao toga pa bi umjesto hljeba u posudu stavio zelja sa varnikom i to mu je bio hljeb, ili umjesto zelja koristili bi ovas”, kaže Umka.

Kako je ostala rano bez supruga, njena udarna snaga i pomoć je bila svekrva. Od poljoprivrednih poslova pa do tkanja, čime se najviše bavila njena svekrva jer je, sve što izatka, nosila i prodavala a tim novcem bi kupovala zemlju.

Zahvaljujući tome, od nekoliko ari danas se u posjedu porodice nane Umke nalazi više od 40 hektara zemlje.

“Nekada žene nijesu išle na pijacu, samo muškarci. Ja sam mlada ostala bez muža tako da sam morala i to da radim. Ujutru ustanem, pomuzem i namirim. Onda odem i berem borovnice ili cvijeće koje se koristilo za čaj. Onda oko podneva dođem da pomuzme a nakon toga na kljuse potjeram ono što sam nabrala do podne i prodam u Bašču kod Rožaja. A pečurke nikada nijesam brala, nekako nijesam umjela da ih nađem”, kaže Umka i ističe da nikada nije “izela ćutek” od svog pokojnog muža i da je to bio brak za primjer.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније