Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

17. 01. 2018. 18:30   >>  18:02

PROJEKAT ZZZCG i OKSFORDA

Nezaposlene učili njemački jezik

Oksford Centar u saradnji sa bjelopoljskim Zavodom za zapošljavanje po prvi put je organizovao kurs njemačkog jezika za nezaposlena lica u Bijelom Polju.

Ranije je sličan program bio organizovan za visokoškolce kada je dvanaestoro njih savladalo početni nivo njemačkog jezika.

Njemački i italijanski su najtraženiji jezici u toj opštini budući da Bjelopoljci nemaju priliku da ih izučavaju u osnovnim a kasnije ni srednjim školama.

"Zavod je prethodnih godina nezaposlenim licima omogućavao učenje engleskog i italijanskog jezika, kurs za njemački jezik je plod zainteresovanosti lica sa biroa", navode u Zavodu za zapoljavanje za Radio Crne Gore.

Do sada je 12 kandidata tokom dva mjeseca, u okviru 32 susreta u trajanju od 90 minuta, ukupno 64 školska časa, savladalo početni nivo njemačkog jezika.

Intenzivan rad su uspjeli da isprate svi kandidati budući da se radi o visokoškolcima, a među kojima je najviše bilo pravnika, ekonomista, arhitetki, ljekara, stomatologa. Čekanje posla na Birou rada motivisalo ih je za učenje njemačkog kako bi,ukoliko uskoro ne nađu mjesta na domaćem tržištu rada, sreću potražiti na njemačkom govornom području. 

Diplomirana pravnica Duška Bošković na Birou rada nalazi se već devet godina, ima položen pravosudni ispit ali do sada nije dobila priliku da se zaposli. Izabrala je njemački kao jedan od dva jezika koji je Zavod za zapošljavanje ponudio nezaposlenim licima.

“Mislim da je jako dobro organizovan kurs. Profesorka na jednostavan način prenosi znanje na polaznike tako da sam zadovoljna stečenim znanjem“ istakla je za RCG.

Ona, kao i njene kolege polaznici, očekuje da u dogledno vrime bude organizovan i napredni nivo učenja jezika kako bi dobili priliku da unaprijede svoje.

Diplomirani menadžer Balić Almir je na evidenciji Zavoda 3 godine. Zadovoljan je naučenim iako smatra da znanje u Crnoj Gori nije na cijeni.

"Kurs je prevazišao neka moja početna očekivanja, posebno u dijelu mog znanja odnosno koliko mogu naučiti za period od dva mjeseca. Zadovoljan sam kvalitetom nastave, profesorkom, ambijentom, učionicom, radnim materijalom. Sve je bilo na visokom nivou, imali smo priliku da steknemo prilično veliko znanje. Iskreno mislim da u Crnoj Gori teško bilo kakvo znanje može biti od neke velike pomoći za zaposlenje ali u svakom slučaju planiram da ukoliko do aprila ne pronađem neki radni angažman odem za Njemačku i tamo okušam svoju sreću”, istakao je on.

Profesorka Aleksandra Simović je istakla da je za učenje stranog veoma značajno poznavanje sopstvenog jezika, što je u tom slučaju bilo evidentno.

"Pesimizam sa kojim sa ušla u ovaj projekat, zbog plana za u relativno kratkom roku pređemo poprilično gradiva brzo je zamijenilo obostrano zadovoljstvo i moje i polaznika kursa ”, kaže Simović.

Ona je uvjerena da će se svi koji su prošli obuku moći snaći u situacijama koje se svakodnevno sreću te da jeto dovoljan razlog da se nastavi sa obukom na višem nivou.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније