Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

18. 01. 2018. 07:57 >> 07:25
2

PRED SUDOM ČASTI

Pešić ponosan na reformu

Profesor Vladimir Pešić juče je pred Sudom časti na ročištu zvanično odbacio optužbe Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore da je kroz javne istupe prošle godine prekršio akademske principe, a ovo tijelo bi trebalo tokom naredne sedmice da donese konačnu odluku.

Upravni odbor tereti Pešića da je prekršio Etički kodeks kada je od jula do novembra, odnosno u periodu sukoba UCG i Vlade oko statusa Visoke medicinske škole u Beranama, iznosio određene kritičke stavove. Tada je Pešić u javnosti podržavao rektorku Radmilu Vojvodić, koja nije prihvatala odluku Vlade da se ta škola ne izmješta iz Berana.

Pešić je ispričao za Pobjedu da je na ročištu ponovio stavove iz svog izjašnjenja, te se nada da će "Sud časti po svojoj savjesti, pošteno i u korist UCG donijeti odluku“.

“Neću govoriti ništa više o tome, da se moje izjave ne bi doživljavale kao neki pritisak na sud”, rekao je on.

Pojedini članovi Suda časti, kako je istakao, ispitivali su ga o izjavama zbog kojih UO traži njegovu odgovornost, ali im je Pešić odgovorio "da je to bio njegov vrijednosni sud", piše Pobjeda.

“Kazao sam da kao profesor i građanin imam pravo da se izjašnjavam i iznosim sudove, da govorim o društvenim fenomenima. To je moja obaveza, pravo i odgovornost koju imam kao član akademske zajednice. Vjerujem da sam to radio za dobrobit Univerziteta i Crne Gore. Vrijeme je majstorsko rešeto, tako da će ono pokazati najbolje ko je, kada i koliko bio u pravu”, ispričao je Pešić za Pobjedu.

Pešić je ranije u izjašnjenju predložio Sudu časti da zatraži od Vlade mišljenje na optužbe da je izjavama stvarao negativno javno mnjenje prema politici koju sprovodi Vlada, ali je ovo tijelo odbacilo tu inicijativu. Kakvu god odluku da donese Sud časti, profesor kaže da svoj stav neće promijeniti.

"Ostajem ubijeđen da smo uradili dobar posao, uradili smo vrhunsku reformu i branili smo i vrijednosti reforme", zaključio je Pešić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније