Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

18. 01. 2018. 09:22 >> 08:51

VEČERAS U MAGAZINU

Zluopotrebljava li se ustupanje radnika?

Agencije za privremeno ustupanje radnika prvi put se u naše zakonodavstvo uvode u decembru 2011.godine. Iako je bilo predviđeno da poslodavac, nakon dvije godine, ugovor o radu na određeno vrijeme, mora transformisati u ugovor na neodređeno i radnika zaposliti za stalno, do toga, u većini slučajeva, nije dolazilo.

U većini slučajeva, radnike su slali u drugu Agenciju i opet ih zapošljavali na određeno. Zbog straha da ne ostanu bez posla za svoja prava se ne bore već prihvataju uslove koje su im agencija i poslodavci nude.

Jedan od predloga, prilikom izrade nacrta novog Zakona o radu, bio je da se agencije ukinu, a zapošljavanje radnika na određeno ili neodređeno vrijeme prepusti Zavodu za zapošljavanje, kojem je to i osnovna djelatnost.

Nađen je, ipak, kompromis da se ugovor na određeno vrijeme produži sa dvije na tri godine, što je mnogima korak unazad. Taj period obuhvatiće i vrijeme kada je zaposleni bio angažovan kod poslodavca preko Agencije za ustupanje zaposlenih.

I u državi su svjesni da postojeći zakon o radu ima brojne nedostatke koje su mnogi zloupotrebljavali.

Nacrt novog Zakona o radu trenutno se usklađuje sa drugim zakonima u državi, nakon čega će ga procijeniti i EU. Onda slijedi dorada i razmatranje u Skupštini. Kada će početi da se primjenjuje nijesmo saznali. Ipak njegovo usvajanje planirano je do kraja godine.

Opširnije o zloupotrebama preko Agencija za privremeno ustupanje radnika i da li će novi Zakon o radu to spriječiti pogledajte u TV Magazinu večeras u 20:05.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније