Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević, TVCG

18. 01. 2018. 21:41 >> 22:58
4

STIŽU RJEŠENJA

Došlo vrijeme da se porez plati

Građane Podgorice zbunjuju rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnost, koja ovih dana stižu na njihove adrese. Iz Uprave javnih prihoda Glavnog grada saopštili su TVCG da su samo, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, pokrenuli postupke prinudne naplate za građane koji nijesu platili porez. Pravnici kažu da se na rješenja o porezu iz 2011. građani mogu žaliti administratoru, jer se radi o zastari.

Podgoričani ovih dana u velikom broju posjećuju Upravu lokalnih prihoda. Razlog su rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnost.

I Mileta Anđelić je jedan od onih koji godinama nije plaćao porez državi, pa je sad na naplatu stiglo sve odjednom.

"Takve su bile prilike ili bolje reći neprilike da nijesam plaćao. Sad je došao dug da se plati. Dovorio sam se da po stotinu eura uplaćujem mjesečno, dok se ne odužim", kazao je Anđelić.

Neki su tu da prilože dokaz da su izmirili obaveze, ali su ipak dobili rješenje o prinudnoj naplati.

"Ovo mi je sve sad najedno stiglo, da će prinudnu naplatu da izvrše, a sve sam to platio. Ja sam sve to platio i sad ne mogu od gužve da čekam dva sata da im pokažem da sam platio", rekao je jedan od građana Podgorice.

Iz Glavnog grada su objasnili TVCG da je uprava u decembru 2016. donijela zaključke o prinudnoj naplati poreza na nepokretnosti za 2011, a u decembru 2017. rješenja za period od 2012. zaključno sa 2016.

"Ne postoji ni jedan slučaj da smo pokrenuli postupak prinudne naplate, a da nemamo podatak kada je obveznik primio osnovno rješenje o porezu. Postoje situacije da je građanin platio obavezu u periodu između izrade Rješenja o prinudnoj naplati i uručenja tog rješenja. Takođe, postoje situacije da je obveznik izvršio uplatu poreza, ali nije naveo godinu na koju se ta uplata odnosi ili banka preko koje je uplatio nije upravi dostavila tu informaciju, pa je odgovorni službenik tu uplatu 'vezao' za najstarije rješenje o porezu", saopšteno je iz Glavnog grada.

Pravno, moguće je da je za rješenja za plaćanje poreza iz 2011. nastupio rok zastare koji, potvrđuje za TVCG advokat Damir Lekić, građani ne moraju da plate.

"Kod relativnog roka zastrjelosti on se prekida svakom radnjom nadležnog organa tj. Poreske uprave. Znači on može da se prolongira do desetogodišnjeg roka. Stranka kad dobije prinudno o naplati može da traži pravi lijek. Može da podnese u roku od 15 dana žalbu glavnom administratoru, koji će naravno da preispita osnovanost tog prigovora, i ako je taj osnovan, prekinuće naplatu tog porez", kazao je Lekić.

Kako nagomilanim računima poreza danas nema kraja i da ne bi dara bila veća nego mjera, Mileta kaže ubuduće će porez plaćati redovno.

"Kad primim penziju prvo račune platim. Sad još ovo kad platim biću uredan", dodao je Anđelić.

I u Upravi javnih prihoda vjeruju da će građani nakon ovakvih mjera u budućnosti svoje obaveze prema državi izmirivati redovno. I advokat Lekić savjetuje isto, jer onda nas neće boljeti glava ni od računa, a ni od čekanja u redovima.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније