Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

19. 01. 2018. 07:40   >>  07:09 34

OD DRŽAVE

CPC-u 58.000, SPC-u 44.000€

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tokom prošle godine opredijelilo je oko 200.000 eura crkvama i vjerskim zajednicama.

 

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) iz državnog budžeta prošle godine opredijeljeno je 58.015,70 eura, i ta vjerska organizacija je ujedno dobila i najviše novca poreskih obveznika.

CPC-u je pripalo oko 14.000 eura više u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) koja je dobila 44.183,41 euro. Islamsku zajednicu država je prošle godine "pomogla" sa 55.888,31 euro.

Katoličkoj crkvi, koju čine Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija, ukupno je opredijeljeno 24.377,92 eura, dok je najmanje novca dobila Jevrejska zajednica, kojoj je pripalo 17.500 eura.

Raspodjelu novca vjerskim zajednicama potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić nazvao je “materijalizovanim cinizmom državne administracije, koja s visine prezire sve crnogorsko”.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić smatra da raspodjela ima isključivo ideološku konotaciju i da je usmjerena na to da se direktno miješa u kreiranje vjerske slike Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније