Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

19. 01. 2018. 17:13   >>  16:42 1

SAJAM U BERLINU

Proizvoditi bezbjednu i kvalitetnu hranu

U Berlinu je svečano otvoren najveći svjetski poljoprivredni skup - Sajam "Zelena nedjelja" i 10. Globalni forum za hranu i poljoprivredu. Otvaranju je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Simović je prisustvovao otvaranju sajma, na poziv ministra hrane i poljoprivrede SR Njemačke Kristijana Šmita. Sajam u Berlinu trajaće do do 28. januara. 

U prisustvu više od hiljadu zvanica i 60 ministara poljoprivrede iz svijeta, njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit otvorio je skup ukazujući na značaj zajedničkog odgovora na brojne izazove u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kako bi se uspostavio balans između rastuće globalne tražnje za hranom i očuvanja prirodnih resursa i životne sredine.

Šmit je istakao potrebu da očuvanje biodiverziteta bude u vrhu agende budućeg zajedničkog djelovanja i kreiranja poljoprivrednih politika. To znači, kako je istakao, proizvodnju bezbjedne i kvalitetne hrane, pametnijim korišćenjem resursa, prije svega zemljišta i vode, uz ostvarivanje dobrobiti životinja.

Navodeći da se ovogodišnji skup u Berlinu održava u važnom trenutku za poljoprivrednike EU, trenutku kada se dizajnira nova Zajednička poljoprivredna politika (ZZP), evropski komesar je poručio da nova politika treba da bude i dalje zajednička, ali da je potrebno da se pojednostavi za farmere, odnosno da farmeri imaju efikasniju podršku sa manje birokratije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede Simović se prilikom susreta sa ministrom hrane i poljoprivrede Njemačke Kristijanom Šmitom, zahvalio na pozivu da sa saradnicima učestvuje u radu Globalnog foruma.

Simović je tim povodom istakao da je crnogorska poljoprivreda značajno odmakla na putu ka EU i da je u tom pravcu veoma važno što će crnogorski poljoprivredni proizvođači uskoro početi da koriste IPARD program podrške. Simović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Vlade Njemačke u procesu EU integracija Crne Gore, u raznim oblastima, uključujući poljoprivredu.

Mađarski ministar poljoprivrede Šandor Fazekaš najavio je nastavak podrške te zemlje i konkretno ponudio pomoć u cilju jačanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, kao i prenošenje iskustava i znanja u sprovođenju Zajedničke poljoprivredne politike EU, sa naglaskom na korišćenje EU fondova i podrške za mlade farmere. U tom cilju, on je pozvao eksperte iz Crne Gore da posjete Mađarsku.

Susret potpredsjednika Simovića sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejanom Židanom, bio je prilika da se razgovara o daljim aktivnostima na sprovođenju Akcionog plana saradnje dvije zemlje, potpisanog u aprilu 2017. godine.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tokom sastanka sa crnogorskom delegacijom prenio je iskustvo hrvatske poljoprivrede nakon pristupanja EU i iskazao punu spremnost za prenošenje iskustava Crnoj Gori kako bi što uspješnije savladala dalji proces reforme u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Posebno je potenciran značaj prenošenja konkretnih iskustava u koncipiranju i implementaciji programa koji se finansiraju iz EU.

Potpredsjednik Simović danas je razgovarao i sa ministrom ruralnih poslova Estonije Tarmo Tamom, i tom prilikom je dogovoren nastavak saradnje, posebno u okviru potpisanog potpisanog sporazuma u oblasti poljoprivrede koji, između ostalog, podrazumijeva prenos iskustava u primjeni digitalne poljoprivrede.

Potpredsjednik Simović učestvovaće sjutra u radu 10. Samita ministara poljoprivrede koji se kao centralni događaj održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније