Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

21. 01. 2018. 13:54 >> 13:21
1

STOČAR IZ ŠAVNIKA

"Oštra" zima tjera na jug

Surova zima u planinskim krajevima na sjeveru Crne Gore primorava brojne domaćine da kupuju imanja u mjesta sa blažom klimom.

Među njima je i Budimir Jeknić iz Krnje Jele kod Šavnika, koji je sa porodicom izgradio kuću u selo Frutak nadomak Danilovgrada.

"U Bjelopavlićima su toplije zime, manje je potrebno stočne hrane i zato sam se opredijelio da pola godine budem u Frutku, a pola godine u Krnjoj Jeli", kaže Jeknić.

Jeknić na imanju drži stado od dvije stotine i pedeset ovaca i još dvadesetak grla krupne stoke, pa je ekonomska računica itekako važna.

"Na planini bi trebalo dnevno dva i po tovara sijena i plus žito da se prehrani živo, a sada se troši duplo manje", riječi su Jeknića.

Dugogodišnjim radom, Jeknići su i u Bjelopavlićima stvorili uzorno imanje. Radi se kao u rudniku, priča naš domaćin.

"Veliki je posao držati toliko živo, nema toga ni u rudniku. Ujutru se krene u pola šest pa se radi do deset uveče, a ponekad, kada se jagnje ovce nema pravila niti radnog vremena", jasan je Jeknić.

Kada stigne proljeće izdiže se u rodno selo, Krnju Jelu.

"Ponovo isto, istim tragom, dok se može i dok su djeca mala. Kasnije, kako zdravlje dozvoli", rekao je Jeknić.

Mladi domaćin organizovao je poljoprivrednu proizvodnju u dvije opštine. Oslonac je pronašao u poljoprivredi za razliku od onih koji su napuštili svoja imanja i sada traže posao.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније