Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

22. 01. 2018. 10:10   >>  09:49

TEŠKO DO RJEŠENJA

Gdje sa 100 pacijenata iz Dobrote?

Crna Gora nema adekvatnu socijalnu politiku, a bilo bi nehumano 100 pacijenata, koji nemaju gdje, otpustiti iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, kazao je direktor te ustanove Dragan Čabarkapa.

Više od 100 hroničnih pacijenata ne može biti otpušeno iz te bolnice, jer nemaju gdje da odu. Da bi se taj problem riješio, Ministarstvo zdravlja će do kraja ovog mjeseca formirati stručnu komisiju za nadzor koja će dati prijedlog za trajno rješenje višegodišnjeg problema prebukiranosti bolnice.

Prosječno vrijeme boravka u bolnici u Dobroti je oko devet godina, jedan pacijent boravi u toj ustanovi od njenog osnivanja odnosno 65 godina. Najstariji pacijent ima 78 godina, a najmlađi 19.

Čabarkapa je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazao da bolnica u Dobroti praktično obavlja poslove četiri ustanove u Crnoj Gori, a to su akutna psihijatrija, poslovi sudska bolnica i dio socijale.

Čabarkapa kaže da naša država nema adekvatnu socijalnu politiku. „Mi bi lako mogli da napišemo 100 otpusnih lista, obavijestimo Centre za socijalni rad da nastave brigu o njima, ali znamo da taj problem ne bi bio tako riješen. To bi bio nehuman gest“, kazao je Čabrakapa.

On navodi da je imao razgovore sa resonim ministrima. Dostaviljena su dva spiska sa 100, kasnije i sa 107 pacijenata koji bi trebalo da napuste bolnicu, ali taj problem, kako ističe Čabarkapa nije lako rješiv.

„Jedan od načina je da se dio tih ljudi smjesti u domove za stare“, kaže Čabarkapa i dodaje da neke NVO upozoravaju da i to nije najbolje rješenje.

Drugi dio pacijenata, trebalo bi da se vrati u porodice, ali to kako ističe Čabarkapa nije uvijek moguće. „Imamo često situacije da su cijele prodice socijalno ugrožene, i često realno ne postoji mogućnost da ih prime. Ima i slučajeva gdje to porodice mogu, ali neće. Često se pojave kada osoba umre da bi uzeli nasljedstvo“, kazao je direktor bolnice.

Čabarkapa ističe i da bi najbolje bilo kada bi porodice mogle da dobiju određeni socijalni stimulans da brinu o otpuštenim pacijentima. Uz pomoć NVO sektora i tzv „Kuća na pola puta“, mogao bi da se riješi dio problema, predlaže Čabarkapa.

Bolnici fali 50 radnika

Medicinski tehničar, koji je zlostavljao pacijenta, dobio je otkaz, podsjeća Čabarkapa, a taj slučaj je kako ističe, negativno uticao na ugled ustanove u Dobroti.

„To je bio jedan slučaj koji nije bio tako strašan, uključio se i ombudsman, ja sam bio prinuđen da dam otkaz tom radniku. Mora se činiti sve da se takvi slučajevi ne dešavaju“, navodi Čabarkapa i dodaje da se moraju stvoriti uslovi i za bolji rad u bolnici.

Bolnici u Dobroti fali, kako kaže direktor, 50 radnika ali za njihovo zaposlenje nema novca.  

Ministrastvo pravde je, podsjeća, prihvatilo prijedlog da se gradi sudska bolnica pri ZIKS-u. Kako je najavio Čabrakapa, uskoro će biti završena studija izvodljivoti, idejni projekat će biti završen ove godine.

„Proći će sigurno dvije do tri godine dok to bude završeno, mi se i dalje moramo boriti sa ovim problemima“, zaključio je Čabarkapa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније