Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 01. 2018. 11:32 >> 10:58

U 2017.

SOS linija primila skoro 3,5 hiljada poziva

Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici tokom 2017. godine primio je 3.471 poziv, najviše iz Nikšića i Podgorice a u isto vrijeme pružili su 4.683 usluge.

"Od ukupnog broja poziva, 2954 (85,11%) uputile su žrtve nasilja u porodici lično, dok 517 poziva (14,89%) su uputila treća lica (rođaci, građani, službenici centara za socijalni rad i centara bezbjednosti)", saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U isto vrijeme Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici pružila je 4.683 usluge.

"I to u sljedećim segmentima: 2334 informisanja, 1400 povjerljivih razgovora, 183 posredovanja ka institucijama, 470 psiholoških savjetovanja, 20 upućivanja, 37 zahtjeva za smještaj u sklonište za žrtve nasilja u porodici i ostalo", dodaje se u saopštenju.

Kako navode iz ministarstva, pozivi su upućeni iz 21 crnogorske opštine.

"Najviše poziva stiglo je iz Nikšića – 893 i Podgorice 879 poziva, Bara – 319, Herceg Novog – 225 i Kotora – 193, zatim iz Rožaja – 159, Berana – 121 kao i drugih opština", precizirali su iz ministarstva.

Oni podsjećaju da radom SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić. Linija je, dodaju, besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, 7 dana u sedmici. Servis NSOS linije dostupan je i na albanskom jeziku i to svakog petka od 13 sati do 21 sat.

"Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom. Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније