Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

22. 01. 2018. 11:56   >>  21:47 1

PAŽIN U ŽENEVI

Posvećeni poštovanju ljudskih prava

Crna Gora teži snaženju političkog, društvenog i ekonomskog okruženja, koje pruža i garantuje sve preduslove za slobodno uživanje ljudskih prava, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kazao je ministar pravde Zoran Pažin u Ženevi.

Pažin je danas u Ženevi predstavio Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori. Izvještaj je predstavljen u okviru trećeg ciklusa Opšteg periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u državama članica UN.

Pažin je kazao da izvještaj daje prikaz ostvarenog napretka, ali i izazova i obaveza na planu daljeg jačanja sistema zaštite i poštovanja ljudskih prava i sloboda.

“Izvještaj je ujedno i jasan pokazatelj nedvosmislene posvećenosti Crne Gore najvišim vrijednostima demokratije i principima i standardima sadržanim u Povelji UN, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i međunarodnim pravnim dokumentima u oblasti ljudskih prava”, kazao je Pažin.

On je kazao da je Crna Gora strana ugovornica gotovo svih međunarodnopravnih instrumenata u oblasti ljudskih prava i, uprkos maloj administraciji, redovno izvještava o njihovom sprovođenju.

„Kao rezultat sprovođenja sveobuhvatnih reformi u zemlji i usvajanja standarda u relevantnim oblastima, Crna Gora je 2017. godine postala članica NATO.  Istovremeno, ostvarila je dobar rezultat na polju evropske integracije, a nastavak reformi, će biti ključan za postepeno zaokruživanje pregovaračkog procesa i ispunjavanje EU i UN standarda na putu ka punopravnom članstvu u EU”, kazao je Pažin.

Generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović predstavila je ključne rezultate u oblasti razvoja institucionalnih kapaciteta i mehanizama za prevenciju torture, borbu protiv homofobije i postizanje rodne ravnopravnosti.

"Nakon interaktivnog dijaloga u toku prezentacije Izvještaja, u diskusiji su učestvovale 73 države i Crna Gora je dobila oko 180 preporuka država članica UN-a za dalju afirmaciju ljudskih prava i sloboda, što je na nivou prosječnog broja preporuka koje države članice UN-a dobijaju u okviru trećeg ciklusa Opšteg periodičnog pregleda", saopšteno je iz Vlade.

Prilog: Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније