Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 01. 2018. 13:02   >>  12:27

SIMOVIĆ U NJEMAČKOJ

Uz Zapadni Balkan Evropa još snažnija

Evropa je interes i potreba država zapadnog Balkana, ali će sa nama Evropa biti još snažnija i još konkurentnija, ocijenio je potpredsjednik Vlade mr Milutin Simović u Berlinu, prilikom obraćanja kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, okupljenim na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu. Učesnici su podržana inicijativu Simovića da se otvorenije razgovara o necarinskim barijerama.

"Evropa je interes i potreba država zapadnog Balkana, ali će sa nama Evropa biti još snažnija i još konkurentnija", poručio je Simović govoreći na okruglom stolu "Poljoprivreda i ruralni razvoj na Zapadnom Balkanu", skupu čiji je domaćin bio njemački ministar poljoprivrede i član Bundestaga Kristijan Šmit.

Simović je kazao da će Crna Gora će kao i ostale države Zapadnog Balkana u bogati evropski mozaik unijeti svoju tradiciju, kulturu, specifičnosti, autohtone proizvode, očuvane prirodne resurse, bogati biodiverzitet, ali, kako je dodao i svoju energiju i želju za napretkom i zajedništvom.

"Zbog toga smo uvjereni da su Crna Gora i region Zapadnog Balkana potreba Evropske unije, ne samo zbog svog geografskog položaja, i da će predstavljati njen dodatni kvalitet i snagu. Za Zapadni Balkan izbor nije težak", poručio je potpredsjednik vlade.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, Savezni ministar poljoprivrede i član Bundestaga, Kristijan Šmit iskazao je tom prilikom punu posvećenost Vlade Njemačke politici proširenja. Šmit je, kako se dodaje, najavio spremnost njemačke Vlade da posvećenost politici proširenja demonstrira i kroz posebne budžetske podrške tamo gdje postoje otvorena pitanja zbog Brexit-a.

"Na taj način, kako je istakao Šmit, Njemačka želi da pošalje jasnu poruku da oni koji žele jaku Evropu moraju da investiraju u nju", navodi se u saopštenju.

Simović je, kako se dodaje, govoreći o evropskoj integraciji sektora poljoprivrede, kazao da je za zemlje Zapadnog Balkana, u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, važan izazov proces usaglašavanja sa Zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom.

"Taj cilj je, kako je dodao, utoliko veći jer se prilagođavaju pokretnom cilju. Simović je izrazio očekivanje da će reforma Zajedničke poljoprivredne politike koja je trenutno u fazi redizajniranja dati odgovore za suštinske potrebe poljoprivrednih sektora i država Zapadnog Balkana", saopšteno je iz ministarstva.

Šmit je, kako se dodaje, najavio da će se prilikom redizajniranja CAP-a (Common agricultural policy) Njemačka zalagati za dijalog sa državama kandidatima, kako bi se uvažile njihove potrebe za razvojem poljoprivrede i ruralnih područja, uz specifičnosti poljoprivrednih sektora tih zemalja.

"U tom pravcu, Šmit je iskazao posebnu senzibilnost prema potrebi očuvanja strkturnih specifičnosti poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana, kao što su mala gazdinstva, kojima treba pomoći da bi postala konkuretna i održiva i nakon ulaska u EU", navodi se u saopštenju.

Predstavnik Direktorata Evropske komisije za poljoprivredu (DG Agri) Mario Milošev dao je naznake strategije proširenja koju će EK ubrzo predstaviti, sa ohrabrujućim porukama za države kandidate.

"Milošev je čestitao Crnoj Gori na ostvarenom napretku u oblasti poljoprivrede i ispunjavanju uslova za sprovođenje IPARD Programa, iskazujući spremnost EK za dalju podršku u budućim izazovima pristupanja", kazali su iz ministarstva.

Simović je iskazao i spremnost Crne Gore da sa državama koje su u fazi pripreme svojih struktura podijeli iskustva i pozvao kolege zemalja regiona na otvorenu i iskrenu saradnju, kako bi zajedno bili uspješniji u traženju odgovora na brojne izazove, kakvi su bolesti životinja i biljaka, eliminisanje necarinskih barijera i primjera sofisticiranog protekcionizma.

"Organizatori i učesnici skupa podržali su inicijativu Crne Gore da se u narednom periodu otvorenije razgovara o necarinskim barijerama u regionalnoj trgovini. Ujedno, istaknuta je veoma pozitivna uloga Crne Gore u podsticanju regionalne saradnje, inicijativa za pokretanje tema od zajedničkog interesa, i rješavanje zajedničkih problema i izazova kakav je bio prošle godine prilikom pojave i širenja bolesti stoke", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније