Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.V.

23. 01. 2018. 11:56 >> 19:44

SINDIKAT POSLANICIMA

Predložili izmjenu medijskih zakona

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) dostavio je danas, na Dan novinara Crne Gore, svim poslanicima predloge za izmjene medijskih zakona.

Sindikat je, kako su saopštili, od poslanika zatražio da izmijene zakone o medijima i elektronskim medijima.

Podršku SMCG dali su predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ), Mreže za etičko novinarstvo (EJN), Udruženja novinara Kosova i sindikata novinara Hrvatske i Srbije.

Predsjednica SMCG, Marijana Camović, kazala je na pres konferenciji ispred parlamenta, da crnogorski novinari i novinarke rade u uslovima cenzure i autocezure i da njihovi tekstovi moraju da prate politiku za koju se zalaže medij u kojem su zaposleni.

Ona je dodala da je, uporedo sa tim, njihov ekonomski položaj, prema mišljenju 67 odsto anketiranih novinara u istraživanju SMCG, oslabio i to u odnosu na prošlu godinu te da više od 50 odsto zaposlenih prima manje od 500 eura, odnosno ispod prosjeka na nivou države.

„Zbog svega toga od poslanika i poslanica smo tražili da izmijene Zakon o medijima kako bi makar djelimično popravili situaciju“, kazala je Camović.

SMCG je predložio da budući Zakon o medijima sadrži odredbe koje će zaštititi dostojanstvo novinara i garantovati slobodu u radu jer će se na taj način doprinijeti unaprijeđenju profesonalizma medija u ostvarivanju njihove javne funkcije.

Predloženo je uvođenje prava novinara da odbije nalog urednika pod određenim uslovima i da se bez konsultacija sa autorom teksta njegov sadržaj suštinski ne smije mijenjati. Takođe, predlog je i da osnivači medija preuzmu troškove sudskih postupaka po tužbama zbog objavljenih tekstova, jer sad imamo situacije da medij ostavi novinara da se sam nosi sa sporovima i snosi troškove postupka.

Camović je saopštila i da je zatraženo od Skupštine da pristupi i izmjenama Zakona o elektronskim medijima jer postojeći ne omogućava stabilno finansiranje lokalnih javnih emitera koji zapošljavaju veliki broj ljudi i jako su značajni za sve građane opština u kojima postoje.

„SMCG traži da opštine, koje su osnivači lokalnih javnih emitera, utvrde minimalni iznos godišnjeg budžeta za finansiranje tih medija, kako bi se konačno obezbijedila njihova održivost. Ono što se dešavalo krajem prošle godine u Radio televiziji Pljevlja, gdje su koleginice i kolege mjesec i po štrajkovale zbog pet zarada, ne smije da se ponovi“, poručila je Camović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније