Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

24. 01. 2018. 19:50 >> 19:22

VLADA I NOVINARI

Zajednički do boljih zakona o medijima

Direktora za medije krenuo je u izmjene zakona o medijima, koje će biti gotove u četvrtom kvartalu ove godine. U toku je formiranje radne grupe, koja će, sa svim zainteresovanim aktivno raditi na usklađivanju najboljeg rješenja.

U Sidnikatu medija, kažu da će biti aktivni na svim javnim raspravama, kako bi, resorno ministravo ispunilo barem dio njihovih zahtjeva. Insistiraće da na prvom mjestu budu novinarke i novinari.

U direktoratu za medije pri Ministarvu kulture, ove godine imaće pune ruke posla. U planu su imjene zakona o medijima, a u toku je formiranje multiresorne radne grupe, koja bi, posao trebalo da završi do kraja godine.

“Predlogom zakona u skladu sa međunarodnim standardima i dokumentima o ljudskim pravima i slobodama, bliže ćemo precizirati pravo na ispravku i odgovor, precizirati format dužne novinarske pažnje kao i zaštitu prava na privatnost”, direktor Direktorata za medije Željko Rutović.

Da su izmjene zakona o medijima neophodne smatraju i u Sindikatu medija. Vjeruju da će novi - novinarke i novinare istaći u prvi plan. Resornom ministarsvu već su uputili sugestije, a sa njima su upoznali i poslanike.

“Smatramo da tekst ili prilog novinara koji je urađen na profesionalan način ne smije biti mijenjan suštinski, nakon što je on završio sa tim prilogom. U redakciji se ne smiju unositi bilo kakve suštinske izmjene, a da se ne konsultuje novinar ili novinarka, koji su autori tog priloga”, ističe Marijana Camović, predsjednica Sindikat medija Crne Gore.

U sidnikatu medija predlažu i da ukoliko se novinaru, zbog nekog teksta bude sudilo, on ne smije biti ostavljen sam. Sugerišu da iza novinara stane osnivač medija, koji će eventualno na sebe preuzeti plaćanje sudskih troškova. U Direktoratu za medije su, kažu, spremni da razmotre prijedloge svih zainteresovanih.

“Bilo bi nerealno i profesionalno nekorektno da danas prejudiciramo neka od rješenja, bez da ćemo u demokratskom duhu otvoriti najširu raspravu, sagladati sve aspekte svih pitanja, i realno i racionalno uskladiti ono što je u skladu sa međunarodnim standardima i korporativnim iskustvima”, kazao je Rutović.

“Mi ćemo se truditi da budemo aktivni i da iznosimo svoje mišljenje i da damo doprinos, naravno ukoliko neko po ovim pitanjima ima bolji prijedlog, naravno da smo spremni to da prihvatimo uz obrazloženje da nam je cilj da se novinari zaštite”, poručila je Camović.

Nedavno je u Ženevi izmjene zakona o medijima najavio i ministar pravde Zoran Pažin. Dalji razvoj medijskih sloboda je, kako je kazao, jedan od prioriteta Vlade.

Zakon o medijima nije se mijenjao 15 godina, i kako ocjenjuju iz sindikata medija zastario je. Uprkos tome što Izvještaji Evropske komiije ukazuju da medijski zakon u Crnoj Gori ima dobar nivo pravne usklađenosti , normalno je, poručuju i iz Direktorata za medije, da medijska zajednica traži nova, modernija rješenja.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније