Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

30. 01. 2018. 09:39   >>  09:41 1

LJEKARI PORUČILI

Djevojčica stabilno, vakcinišite djecu

Djevojčica, kod koje je registrovan prvi slučaj malih boginja u Crnoj Gori, i dalje je stabilno sa visokom temperaturom, osipom i malaksalošću, ali bez dodatnih komplikacija, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

To je kako podsjećaju iz IJZ prvi slučaj morbila u Crnoj Gori od juna 2015. Dr Milko Joksimović iz IJZ kaže da je bilo pitanje trenutka kada će se male boginje pojaviti i u Crnoj Gori, s obzirom na to da u regionu imamo epidemije.

Joksimović kaže da prvi slučaj za njih nije bio neočekivan, te da se epidemija može proglasiti u slučaju da imamo dva povezana slučaja malih boginja.

"Razloga za paniku nema, ali ima razloga za brigu", ponavlja dr Joksimović.

On je saopštio da je obuhvat vakcinacije za svu djecu rođenu 2012. i stariju oko 95 % za prvu dozu vakcine, i jako visok za drugu dozu.

"Znači da je nama veliki broj školske djece i odraskih vakcinisan. To znači da imamo dobar kolektivni imunitet, to je razlog zašto ne treba govoriti o panici", kaže dr Joksimović.

Međutim razloga za brigu ima jer, su obuhvati vakcinisane djece rođene 2013, 2014, i 2015, niski.

"U tom uzrastu imamo od 9.000 do 10.000 djece koja nijesu primila nijednu dozu vakcine i zbog toga moramo govoriti o zabrinutosti", upozorava dr Joksimović.

Statistika kaže da je od djece rođene 2014. njih 84% vakcinisano, 2015. taj procenat je 71%, dok je među djecom rođenom 2016. taj procenat 39%, ali kako objašnjava doktor podaci za tu godinu nijesu konačni.

On je poručio da svako odlaganje vakcinacije može biti opasno. U prethodnih 13 godina u Crnoj Gori registrovana su svega 32 slučaja malih boginja.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније