Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 01. 2018. 09:14 >> 08:42

DOBIJAO NAGRADE

Momir Tomčić gusle pravi s ljubavlju

Dok se pojedine viševjekovne vještine starih zanatlija polako sele u zaborav, neke ne samo da ne gube na značaju već su i predmet raznih takmičenja. Među onima koje će trajati, najviše zbog duge tradicije, svakako je izrada gusala.

Momir Tomčić iz Đurđevića Tare već duži niz decenija izrađuje ovaj drevni instrument. Ljubav prema ovom tradicionalnom instrumentu kod njega se rodila još u ranom djetinjstvu kada je kao dječak slušao starije kako pjevaju narodne epske pjesme. Kaže, odrastao je u kući koja je imala gusle uz koje su se slavili svi značajninij trenuci i datumi u porodici i kraju.

"Dok nije bilo filma gusle su kroz zvuk i pjesmu stvarale sliku raznih događaja, koje su se kasnije prenosile s koljena na koljeno. Osim toga, zvuk gusala je bio inspiracija da se čuju momački glasovi, od kojih kada se slože su odzvanjale okolne planine i ječale doline", priča Tomčić.

Do sada je napravio 120 gusala od kojih su neke dobile i značajne nagrade. Na nedavnom konkursu Etnografskog muzeja u Beogradu, njegove gusle koje su bile prijavljene pod šiframa, zauzele su prvo, drugo i treće mjesto.

"Gusle izrađujem od planinskog javorovog drveta iz kanjona Tare, od kojeg su nekada rađene čuvene Stradivarijusove violine. Nakon što posiječem javor kojeg brižljivo odabiram, izrezujem djelove koje potom sušim onoliko koliko smatram da je potrebno. Slijedi urezivanje dio crteža da bi gusle bile jednako široke, a potom, raznim alatkama iskopavanje karlice. Tada iscrtavam željeni motiv na glavi budućih gusala i polako koristeći krivu teslu, razna glijeta, skalpere, turpije i druge alatke dobijem zamišljenu figuru", otkriva način rada Tomčić.

Gudalo pravi od istog drveta, karlicu pokriva jarećom kožom, a dlaku bira na dobrom ždrepcu. Sve, kaže, radi ručno, mada se sve češće posljednjih decenija gusle prave i mašinski.

"Nije mnogo važno na koji se način rade, već kakav je njihov kvalitet a da bi on bio na zavidnom nivou potrebno je da se pored spretnih ruku, kvalitetnog drveta, dobre kože i dlaka cio proces izrade odvija s ljubavlju, jer je tada kvalitet garantovan", tvrdi naš sagovornik kojem nema razloga da ne vjerujemo jer su najbolji zalog njegove prve tri nagrade na istom takmičenju.

Tomčić osim gusala u slobodnom vremenu izrađuje stilska ogledala i ikone, a nerijetko u duborezu odslikava i razne istorijske događaje.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније