Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

31. 01. 2018. 20:50 >> 20:20
1

PROTEST U PODGORICI

Kazniti zlostavljače životinja

Pedesetak ljubitelja životinja okupilo se večeras na glavnom gradskom trgu u Podgorici, kako bi izrazili protest protiv sve češćih slučajeva zlostavljanja i ubijanja životinja.

Organizator protesta je NVO "Prijatelji životinja Podgorica", uz podršku ljubitelja životinja.

"Povod za večerašnji protestni skup je sve veći broj slučajeva zlostavljanja i ubijanja životinja, a kap koja je prelila čašu je posljednji u nizu, koji se desio u okolini Petnjice. Zahvaljujući neažurnosti i nezainteresovanosti pravosudnih organa, koji jednostavno ne žele da sprovode kaznene odredbe Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja, broj ovakvih slučajeva konstantno raste. Upravo naši pravosudni organi daju vjetar u leđa zlostavljačima, tako da mi njih smatramo odgovornim za sve ovo što se dešava", kaže Dragoje Vlahović, izvršni direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica.

On je naveo da uprkos brojnim apelima, pravosudni organi pokazuju sve manje interesovanja za ove slučajeve.

"Obraćali smo se svim tim institucijama, međutim nismo uspjeli da sa njima nađemo zajednički jezik. Sljedeći korak biće da tražimo sastanak sa premijerom Duškom Markovićem, jer je on i institucija na čijem se čelu nalazi naša posljednja nada da će možda neko nešto preduzeti. Ukoliko i Vlada pokaže nezainteresovanost, do čega neće doći, nadamo se, onda nam ne preostaje ništa drugo, nego da preduzmemo neke radikalne mjere prema počiniocima ovih krivičnih djela", naglašava Vlahović.

Učesnici protesta očekuju da će slučaj koji se desio u Petnjici, biti presedan pravosuđa, te da će počinioci ovog zločina nad životinjama dobiti zaslužene kazne, koje će poslužiti kao primjer svima koji misle da mogu da se nekažnjeno iživljavaju nad nemoćnim bićima.

"I ne samo ovaj slučaj, već i oni prethodni i svi budući moraju biti pod hitno procesuirani, a počinioci najstrože kažnjeni", poručuju ljubitelji životinja.

Kazne za zlostavljanje životinja u Crnoj Gori su, prema mišljenju ljubitelja i suviše blage, tako da se kaznene odredbe Zakona konačno moraju pooštriti, a on početi da se primjenjuje.

Podsjećaju da je Zakon donesen 2008. godine, ali da se ni danas, deset godina kasnije on ne primjenjuje. Pitaju se da li to nadležni organi čekaju njegovo punoljetstvo, kako bi konačno počeli sa njegovom primjenom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније