Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

01. 02. 2018. 13:20   >>  20:57 5

TV MAGAZIN

Najmlađa tužiteljka - strah i trepet za kriminalce

U Rumuniji je pokrenuta je istraga protiv 5.000 ljudi, od kojih je 900 osuđeno za korupciju na visokom nivou. Saslušano je i 70 zvaničnika, od toga dva premijera, 11 ministara i desetine senatora i poslanika. Neki su već u zatvori, dok ostali čekaju presudu.

 

Kovesi za TVCG kaže da nije samo važno osuditi korumpirane visoke zvaničnike. Ona kaže da je mnogo važnije oduzeti im imovinu stečenu kriminalom.

"Za četiri godine zaplijenili smo imovinu vrijednu više od dvije milijarde eura", kaže Codruta Kovesi.

Ona je najmlađa tužiteljka u istoriji Rumunije, i posljednje četiri godine nalazi se na čelu Nacionalnog Direktorata za antikorupciju.

Jedni je nazivaju heroinom - tihom i staloženom ratnicom, koja donosi skalpove, a drugi je se plaše. Njen rad i borba su prepoznati i van Rumunije pa je 2016. dobila i francusko odlikovanje reda Legije časti.

Iako nema zemlje u kojoj nema korupcije, Laura Kovesi kaže za TVCG da je važan način na koji se bori protiv nje. Osudom ljudi na visokim položajima,pokazuju istraživanja, poraslo je i povjerenje građana u institucije a došlo je do promjene mentaliteta, pa građani, tvrdi, sada glasno mogu da kažu šta žele, a šta ne.

Svetlana Slavujević, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније