Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

05. 02. 2018. 08:30 >> 08:32
1

PLANOVI ZA ČEPURKE

Prostor za čuvanje urni i 350 novih grobnica

Podgoričko gradsko groblje Čepurci tokom ove godine dobiće kolumbarijum, odnosno prostor u kojem se čuvaju urne sa pepelom pokojnika.

Istovremeno, kapacitet Čepuraka biće proširen za oko oko 350 grobnih mjesta, a u planu je i nova, šesta kapela sa mrtvačnicom, saopštio je za Dnevne novine direktor Pogrebnih usluga Slobodan Stanović.

On je pojasnio da će u sklopu nastavka realizacije investicija na fazi proširenja groblja Čepurci tokom 2018. godine biti izgrađeno oko 350 grobnih mjesta sa pratećom infrastrukturom staze, rasvjeta i hortikulturno uređenje, kao i ogradni zid oko te faze.

“U jednom dijelu ogradnog zida predviđena je izgradnja kolumbarijuma, odnosno prostora gdje će se pohranjivati urne kremiranih pokoj nika. Zbog proširenja groblja 'Čepurci' planirana je izgradnja šeste kapele, uz koju će biti sagrađena i mrtvačnica”" rekao je Stanović i dodao da je obezbijeđen projekat za izgradnju tog objekta, čija će realizacija započeti po dobijanju odgovarajućih dozvola i po odabiru najpovoljnijeg izvođača radova.

Za 2018. kako je rekao, planirana je i rekonstrukcija i nadogradnja prodavnice pogrebne opreme i kancelarija, na groblju “Čepurci” u vrijednosti od 50.000 eura.

Interesovanje za kremiranje sve veće

Crnogorski građani nikada nijesu bili posebno zainteresovani za usluge balsamovanja, a u posljednje vrijeme, kazao je Dnevnim novinama direktor Centra za sudsku medicinu Kliničkog centra Crne Gore Miodrag Šoć, i među strancima opada interesovanje.

"Za 30 godina nije bilo pet zahtjeva za balsamaciju od strane crnogorskih građana i to, uglavnom, jer su čekali članove familije da dođu iz inostranstva. U posljednje vrijeme opada i interesovanje stranaca, koji su sada više zainteresovani za kremaciju”, kazao je Šoć.

Tokom 2017. kako je kazao, imali su svega tri zahtjeva za balsamaciju, i to stranaca.

"Klinički centar je referentna ustanova za balsamacije u Crnoj Gori, ali posljednjih godina je sve manje zahtjeva stranaca za balsamaciju, a sve više za kremaciju. Kada se radi kremacija balsamacija naravno nije potrebna, tako da je aktuelna kremacija, a ne balsamacija”, rekao je Šoć.

Cijena balsamacije, ističe, dugo godina se nije mijenjala i sinhronizovana je sa Fondom zdravstva.

Ukupni troškovi za bolnički dio, vještake i tim ljudi koji rade iznosi 2.200 eura, što je jeftino za tu vrstu usluge. To je cijena koja se ne mijenja godinama”, naglasio je Šoć.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније