Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 07. 2013. 15:39 >> 15:39

BEZ KONTROLE

Zrače li stanice mobilnih operatora?

Od Skupštine Crne Gore treba tražiti da novim zakonom - škole, vrtiće, objekte zdravstvene zaštite, imenuju kao zaštićena područja radi definisanja posebnih mjera prema antenskim stubovima mobilne telefonije.

Ovo je jedan od zaključaka koji se čuo na okruglom stolu u Herceg Novom u organizaciji Ekološkog društva Boke, Društva prijatelja Herceg Novog i Društva građana za zaštitu Herceg Novog.

U Hrvatskoji u zemljama EU proglašena su zaštićena područja, a to bi trebalo i u Hreceg Novom i Crnoj Gori.

"S obzirom na već veliki broj baznih stanica kojima upravljaju tri operatera, među kojima je dosta onih koji su na stambenim zgradama, školama, smatramo za potrebno da znamo da li neko obavlja mjerenja zračenja baznih stanica na području opštine Herceg Novi i ako se to radi, kakvi su rezultati", zahtjevaju iz ovih nevladinih organizacija.

Na području opštine Herceg Novi, u posljednjih godinu je prava ekspanzija postavljanja antena mobilne telefonije. Ovih dana je upravo u toku pregled i davanje mišljenja za četiri antenska stuba, tzv. bazne stanice mobilne telefonije, i to na lokacijama: Debeli brijeg, objekat MUP-a, zgrada osnovne škole u Kamenarima, TK centar - pošta Herceg Novi i Sitnica, MZ Kruševice.

Zbog svega toga bila je i organizovana rasprava na kojoj su otvorena ključna pitanja od značaja za životnu sredinu i zdravlje djece, odnosno stanovnika svih starosnih grupa, u neposrednom okruženju antenskih stubova mobilne telefonije.

Jasno je, kažu iz NVO, da opština Herceg Novi, u okviru Prostornog plana, kao ni GUP-a nema definisanu mrežu antenskih stubova, odnosno, baznih stanica mobilne tefonije kao ni površine pokrivanja, niti se zna dinamika razvoja grada, već se sve rješava stihijski, od slučaja do slučaja.

Kako je u Herceg Novom - tako je u čitavoj državi. Zbog upoznavanja sa mogućim štetnim posljedicama zračenja na zdravlje i razvoj djece gotovo je nevjerovatno da se ovakva stanica već godinama nalazi na zgradi Osnovne škole u Kamenarima i apsolutno treba da bude dislocirana.

"Skrećemo pažnju opštini i nadležnom sekretarijatu da se radi o izuzetno važnoj oblasti, koja nosi potencijalnog „tihog ubicu" te da je od izuzetnog značaja kvalitet elaborata za procjenu uticaja na projekte baznih stanica mobilne telefonije kao i kvalifikovan i kompetentan sastav komisije za ocjenu elaborata procjene uticaja. Na žalost, brojna maligna oboljenja, sa kojima su suočeni naši građani, vrlo je moguće da imaju jedan od uzoroka u baznim stanicama mobilne telefonije, imajući u vidu veoma površan pristup ovoj problematici u Crnoj Gori, kao i značajna novčana sredstva koja su vlasnici u stanju da isplate za korištenje lokacije za postavljanje antenskih stubova", ocjenjuje NVO sektor.

Oni očekuju veću uključenost ljekara kao i opsežnu diskusije za usvajanje budućeg zakona o nejonizujućem zračenju, koji treba da stupi na snagu 1. jula 2015. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније