Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

07. 02. 2018. 17:21 >> 17:27

OMBUDSMAN I UNHCR

Sporazumom do unapređenja ljudskih prava

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković i predstavnica UNHCR-a u Crnoj Gori Roberta Monteveki potpisali su danas Sporazum o tehničkoj saradnji, u cilju sprovođenja zajedničkih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava tražilaca azila, izbjeglica, raseljenih i lica bez državljanstva.

Shodno Sporazumu, dvije institucije će razmjenjivati informacije koje se tiču ostvarivanja ljudskih prava tražilaca azila, izbjeglica, raseljenih i lica bez državljanstva, kao što su pristup teritoriji i postupku azila, poštovanje zakonskih propisa iz oblasti ljudskih prava, međunarodnog humanitarnog prava i izbjegličkog prava, kao i uslovi prijema i socio-ekonomska integracija izbjeglica.

Sporazumom je predviđena i razmjena informacija u vezi sa odgovarajućim zakonskim propisima, kao i dostavljanje podataka za potrebe izvještavanja i istraživanja.

UNHCR i institucija Ombudsmana planiraju i zajedničko učešće na odgovarajućim obukama, sastancima, konferencijama i seminarima, a naročito na polju izgradnje kapaciteta relevantnih državnih organa, civilnog sektora i glavnih interesnih grupa.

Predstavnica UNHCR-a u Crnoj Gori Roberta Monteveki istakla je da potpisivanje Sporazuma dolazi u pravo vrijeme, u svjetlu stupanja na snagu novog Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca i najavljenih izmjena i dopuna Zakona o strancima.

„U ovoj godini predstoji nam rad na jačanju kapaciteta nadležnih organa i organizovanje obuka u vezi sa primjenom Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, i već tu vidimo konkretnu i blagovremenu mogućnost za saradnju sa institucijom Ombudsmana. Takođe, novi Zakon o strancima, koji bi trebalo da bude usvojen uskoro, vjerovatno će obuhvatiti pitanja od zajedničkog interesa poput sprečavanja apatridije i odgovora na apatridiju, pa je moguća saradnja i na tom polju“, navela je Monteveki.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore  Šućko Baković je takođe izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma.

"Ovim sporazumom želimo da saradnju podignemo na viši nivo, jer za to postoje opravdani razlozi. Saglasan sam da su novi propisi veliki izazov za organe države Crne Gore, a naročito kada je u pitanju njihova primjena. Bez dosljedne primjene nema vladavine prava i nadam se da ćemo tu stvoriti prostor za zajedničko djelovanje. Očekujemo da će sporazum pospješiti našu inače odličnu saradnju i da ćemo učiniti više za azilante, raseljena lica i lica bez državljanstva odnosno one koji su u riziku od apatridije", kazao je Baković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније