Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

09. 02. 2018. 14:02 >> 14:03
8

ŠĆEPANOVIĆ SMATRA

Sud ne odlučuje o odlukama Skupštine

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović, ocijenila je da Osnovni sud u Podgorici ne može da odlučuje o odlukama Skupštine Crne Gore.


Ona je, reagujući na rješenje Osnovnog suda u Podorici, prema kojem se nalaže da se Goran Đurović vrati na mjesto člana Savjeta RTCG u roku od osam dana, saopštila da je sud preko noći postao nadležan "za poništavanje odluka Skupštine Crne Gore i određivanje privremene mjere sa nalaganjem Skupštini šta dalje da radi".

"Po toj logici, Skupština Crne Gore je izjednačena sa postupcima u predmetima o razrješenju organa u javnim preduzećima i drugim pravnim subjektima, i njen status izjednačen sa javnim preduzećima, a razrješenje člana Savjeta RTCG tretirano kao radni spor. S obzirom na to da je Skupština Crne Gore najviši zakonodavni organ u državi, iza čijih odluka stoji Ustavom predviđena većina glasova poslanika, pa se zakonitost na taj način donijetih odluka od strane organa kojem je povjereno vršenje zakonodavne vlasti, preko noći ispituje pred Osnovnim sudom i Osnovni sud smatra sebe nadležnim da odlučuje o odlukama Skupštine Crne Gore, u narednom periodu možemo očekivati tužbe za poništaj odluka Skupštine o imenovanju i razrješenju predsjednika i članova Vlade, sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, Guvernera Centralne banke i određivanje privremenih mjera po takvim tužbama, pa nas ne bi čudilo i određivanje privremene mjere za slučaj odlučivanja o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, o čemu takođe Skupština odlučuje", saopštila je Šćepanović.

Ocijenila je da "prvi put u pravosuđu Crne Gore, Osnovni sud, kao redovni, odlučuje o Odlukama Skupštine Crne Gore, nalazi da je nadležan da štiti pojedinačne interese o kojima je odlučivala Skupština Crne Gore, nalaže Skupštini Crne Gore kao kolektivnom organu vraćanje predlagača – člana Savjeta RTCG ispred NVO u Savjet RTCG, i svojim rješenjem uvodi novi način objavljivanja Odluka Skupštine Crne Gore u Službenom listu, i parničenje pred Osnovnim sudom protivu odluka Skupštine, što, kako ona smatra, Ustav Crne Gore i zakoni Crne Gore ne poznaju".

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније