Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 02. 2018. 20:23 >> 20:30
3

SLUČAJ ĐUROVIĆ

Ko ima pravo - Skupština ili sud?

Rješenje podgoričkog Osnovnog suda, kojim se nalaže da se Goran Đurović vrati na mjesto člana Savjeta RTCG u roku od osam dana do pravosnažnog okončanja parničnog postupka, Skupština Crne Gore kvalifikuje kao pokušaj urušavanja pravnog sistema države.

Zato je zaštitnik imovinsko-pravnih interesa danas izjavio prigovor na rjesenje Osnovnog suda u Podgorici. Skupština Crne Gore brani svoju odluku o razrješenju člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića, ističući da je zakonita i da odluke tog organa vlasti ne mogu biti dovedene u pitanje.

Skupština bi trebalo da bude najpozvaniji organ koji poštuje sudske odluke, ocjena je analitičara Sergeja Sekulovica. Ono što je dobro u čitavoj situaciji je da još ima vremena da se stvar ispravi, kaže Sekulović.

"Parlament je potpuno na vrijeme da poštuje odluku Osnovnog suda u Podgorici, na način što će da zastane sa postupkom imenovanja novih članova Savjeta RTCG, da omogući Đuroviću da se vrati u Savjet, odnosno da ispoštuje odluku suda i da vidi šta će sa tim postupkom dalje da se desi", navodi Sekulović.

Sve van toga bi, za Sekulovića, bilo pravno nasilje i udar na vladavinu prava, što bi, kako kaže, zaista bilo nedopustivo. 

Razrješenje Đurovića je odluka koju je Skupština donijela u sprovođenju zakonodavne, a ne ustavne nadležnosti. Zato bi taj slučaj trebalo da rješava Upravni sud, kaže za TVCG doktor pravnih nauka, Đordje Blažić, koji misli da je tu je napravljena greška.

"Svi pojedinačni akti Skupštine koji su donijeti u vršenju funkcija Skupštine po osnovu bilo kojeg zakona podliježu ocjeni i zakonitosti Upravnog suda", smatra profesor Blažić. 

Postupanje Osnovnog suda u Podgorici za četiri nevladine organizacije, vraća nadu da se građani mogu zaštiti od, kako navode, nezakonitih odluka Skupštine. Očekuju da parlament postupi po rješenju Osnovnog suda i vrati Đurovića u članstvo Savjeta RTCG do konačne odluke.

Ljilja Brnović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније