Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; B.V. ]

10. 02. 2018. 20:27   >>  20:28 2

MEDENICA PORUČILA

Anarhija ako se ne izabere Sudski savjet

Sudstvo u Crnoj Gori biće u veoma teškoj situaciji ako do 2. jula ne bude izabran novi Sudski savjet, upozorila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

U parlamentu za sada nema dvotrećinske većine za izbor novog Savjeta jer opozicija svoju podršku uslovljava ponavljanjem parlamentarnih izbora.

Medenica je u intervjuu Televiziji Vijesti rekla da će doći do anarhije u toj grani vlasti i poziva Venecijansku komisiju da pronađe deblokirajući mehanizam.

Na pitanje šta će se konkretno desiti, ako se stvar ne riješi do 2. jula, Medenica je odgovorila da je to očigledno s obzirom na dvije trećine kao uslov za izbor članova Sudskog savjeta iz reda onih koji nijesu sudije, odnosno iz redova istaknutih pravnika. 

Medenica je kazala da je problem da je Venecijanska komisija u suštini u sadejstvu određenih političkih struktura nametnula rješenje koje do sada nije viđeno nigdje u okruženju, pa čak ni, kako je rekla, u državama Evropske unije, sa visokim stepenom glasanja za članove jednog tijela kakav je Sudski savjet. 

"Oni pri tom nijesu apsolutno konsultovali sudsku vlast, jer ona je bila protiv tog, uz oprez da može doći do blokade, i evo sada ćemo imati blokadu. Oni tada su bili obavezni da predvide i deblokirajući mehanizam, a to nijesu radili. Ja sam ih pozvala sada da to urade", kazala je Medenica.

Na pitanje šta bi to konkretno značilo za crnogorsko sudstvo, Medenica je objasnila da sudska grana vlasti ne može da funkcioniše bez svoje vlade, kao što ni država može da funckioniše bez vlade kao izvršene vlasti.

Komentarišući stav opozicije da neće dati podršku bez izbora, Medenica je ocijenila da je to direktan politički uticaj na samostalnost i nezavisnost treće grane vlasti.

"Ako mi zavisimo od političkih dogovaranja, pregovaranja, uslovljavanja, onda ne trebaju ni građani da očekuju da će imati punu i kvalitenu sudsku zaštitu, jer ona će biti okrnjena, time što aposolutno, osnovne funckije sudske grane vlasti, neće biti moguće obaviti", rekla je Medenica. 

Upitana na koji način smatra da bi Vecijanska komisija mogla da pomogne, jer da bi došlo do izmjena, mora se izmijeniti zakon, odnosno Ustav, a za tako nešto je potrebna dvotrećinska većina, Medenica je navela da su još tada "digli glas protiv toga".

Ona je kazala da su znali da će jednog dana imati ovaj problem. 

"Međutim, niko sudsku granu vlasti tada nije čuo, e sada neka Vencijanska komisija, koja je uz pomoć jedne poltičke partije koja je, evo vidimo, sišla sa političke scene, izlobirala ovakvo rješenje omogući i crnogorskom sudstvu da radi svoj posao i građanima da imamo vladavinu prava u punom smislu te riječi”, rekla je Medenica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније