Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

11. 02. 2018. 07:27 >> 07:27
1

STRATEGIJA EK

Sve plastične kese će se naplaćivati

Zbog problema prekomjerne upotrebe plastične ambalaže, prvenstveno kesa, Evropska komisija objavila je nedavno Strategiju o plastici, koja ima cilj da se do 2030. sva pakovanja na EU tržištu mogu ponovo koristiti ili reciklirati.

Prije toga, dopunom Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu iz 2015. godine utvrđeni su načini usmjereni da se smanji upotreba laganih plastičnih kesa za nošenje, uključujući uvođenje naknada ili postavljanje ciljeva maksimalne potrošnje na nacionalnoj osnovi.

U skladu sa dinamikom ove strategije Crna Gora će, potvrđeno je Pobjedi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, slijediti sve obaveze iz navedenih direktiva, kao i najbolje prakse razvijenih zemalja Evropske unije.

Kako su naveli iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, države članice Evropske unije moraju preduzeti mjere smanjenja potrošnje laganih plastičnih kesa, a te mjere mogu uključivati ciljeve smanjenja na nacionalnoj osnovi, ograničenja upotrebe ili finansijske mjere, kao što je naplata kesa.

"Mjere moraju uključivati jednu od sljedećih opcija, a mogu i obje: definiciju maksimalne godišnje potrošnje koja obuhvata 90 laganih plastičnih kesa za nošenje po osobi do kraja 2019. (smanjenje od 50 odsto u odnosu na 2010) i 40 laganih plastičnih kesa za nošenje po osobi do kraja 2025. (smanjenje od 80 odsto u odnosu na 2010) i moraju osigurati da do kraja 2018. plastične kese za nošenje ne budu besplatne na prodajnim mjestima", kazali su iz MORT-a.

Kako su dodali, lagane plastične kese za nošenje veliki su izvor otpada i imaju negativan uticaj na životnu sredinu.

"Što se tiče Crne Gore, ona će kao zemlja kandidat slijediti sve obaveze iz navedenih direktiva, kao i najbolje prakse razvijenih zemalja Evropske unije. Potrebno je istaći da zabrana upotrebe kesa nije jedna od obavezujućih mjera iz zakonodavstva Evropske unije", kazali su iz MORT-a dodajući da oni podržavaju sve akcije čiji je cilj smanjenje potrošnje kesa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније