Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

11. 02. 2018. 16:10   >>  20:11 11

HRA I ADVOKAT

Skupština mora da vrati Đurovića u Savjet

Skupština mora da poštuje odluku Osnovnog suda u Podgorici i da privremeno vrati Gorana Đurovića u Savjet Radio-televizije Crne Gore do okončanja sudskog postupka, ocijenjeno iz Akcije za ljudska prava (HRA).

 

Oni smatraju da stav Skupštine  i zamjenice Zaštitnice imovinsko – pravnih interesa , Radomirke Raičević, da sud nije nadležan da kontroliše zakonitost skupštinskih odluka, kako su rekli, nažalost pokazuje da najviši organi vlasti Crne Gore neskriveno smatraju da je njihova vlast iznad Ustava i zakona i da sud ne treba da sprečava eventualne zloupotrebe vlasti, iako je to suština vladavine prava.

"Stavom da je Osnovni sud u Podgorici, time što je, u skladu sa Zakonom o sudovima prihvatio da odlučuje da li je Skupština prekršila zakon prilikom razrješenja člana Savjeta RTCG, "pokušao da obesmisli Ustavom Crne Gore utvrđenu podjelu vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, i na ovaj način pokuša urušavanje pravnog sistema države", iskazan je neprimjereni odnos prema sudskoj vlasti i nepoštovanje ideje o podjeli vlasti kao metoda koji treba da spriječi da se vlast vrši protivno zakonu i da se ne poštuju prava ljudi čiji životi zavise od tih vlasti", navodi se u saopštenju koje potpisuju izvršna direktorica HRA, Tea Gorjanc Prelević i Đurovićev advokat, Dalibor Tomović.

Oni su naveli da od nadležnih u Skupštinu očekuju da se hitno posavjetuju o značenju principa vladavine prava, o obavezi Skupštine da poštuje taj princip kao država članica Savjeta Evrope i kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

"Kao i o obavezi Crne Gore da Goranu Đuroviću, kao i svima ostalima u njenoj nadležnosti obezbijedi pristup sudu u skladu sa članom 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima, o obavezi Skupštine da, kao i svi drugi, izvršava sudske odluke u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, te da, na sjednici u utorak, 13. februara, obezbijede primjenu sudske odluke o privremenoj mjeri u datom roku, tako što će  obustaviti postupak imenovanja novog člana Savjeta RTCG na mjesto Gorana Đurovića i Gorana Đurovića vratiti na mjesto člana Savjeta RTCG do konačne odluke suda o zakonitosti njegovog razrješenja", dodaje se u saopštenju.

Gorjanc-Prelević i Tomović navode da podnošenje prigovora ne može da odgodi sprovođenje rješenja o privremenoj mjeri.

"Ističemo da je Vrhovni sud Crne Gore do sada bar dva puta utvrdio nadležnost Osnovnog suda za poništaj odluka i Skupštine Crne Gore i skupštine opštine, odlučujući po reviziji u slučaju Slavice Striković (Rev. br. 897/17) i rješavajući sukob zakona između Upravnog suda Crne Gore i Privrednog suda Crne Gore (R. br. 1688/16). Takođe, Zakon o sudovima jasno propisuje nadležnost Osnovnog suda u ovom slučaju u kome posebnim zakonom nije propisana nadležnost drugog suda".

HRA i Tomović ocjenjuju da bi eventualna drugačija sudska odluka bila direktno suprotna citiranim odlukama Vrhovnog suda i da bi predstavljala neprihvatljiv presedan da se stav najviše sudske instance mijenja zbog ovog slučaja.

Skupština da se izvini Đuroviću

Partija penzionera,invalida i restitucije Crne Gore (PIR), Gradjanska akcija iz Budve,nezavisni odbornici, Udruženje za zaštitu penzionera i invalida Crne Gore, Udruženje civilnih, vojnih i invalida rada Crne Gore, Udruženje Donji Vasojevići, Udruženje Vraneš, zatražilo je od parlamenta ne samo da vrati Gorana Đurovića u Savjet RTCG, već i da mu se izvini, zbog, kako su naveli, očigledno namjerno urađene greške.

"I laička a pogotovu stručna crnogorska javnost, ne može čudu da se načude izjavama pojedinih poslanika, a posebno predstavnicima odgovornih skupštinskih tijela, da Skupština Crne Gore ne mora da poštije odluke suda o vraćanju Đurovića u Savjet . Čak zabrinjavaju izjave da parlament ne interesuje odluka suda. Ovakve izjave narodnih predstavnika, od kojih se očekuje da poštruju Ustav i zakone države,kao svetinju,vrijdjau zdrav razum i urušavaju , unižavaju, izigravaju pravni poredask i vladavinu prava", saopštio je predsjednik PIR-a, Momo Joksimović, dugogodišnji sekretar u parlamentu.

On smatra da ukoliko se  se ne ispoštuje  odluka Osnovnog suda u Podgorici , to bi bilo najveće uniženje Skupštine ,kao najvećeg zakonodavnog organa i posebne grane vlasti.

"Skupština Crne Gore nema pravo da tumači zakon,to su davno prošla vremena. Skupština Crne Gore donosi zakone a sudovi ih tumače i po njima donose odluke, rješenja i presude. Valjda je to jasno svakom poslaniku, pa čak i manje pravno upućenim , a kamoli predsjedniku Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore koji je diplomirani pravnik. Ako Skupština Crne Gore  ne poštuje odluke i presude sudova na zakonu zasnovanim,šta se onda može očekivati od ostalih gradjana Crne Gore vezano za poštovanje zakona i Ustava", poručuje Joksimović.

Aleksandra Jovančević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније