Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2018. 07:40   >>  08:18 4

DIVLJA GRADNJA

Za legalizaciju se prijavilo 1,5 odsto građana

Tema sinoćnje emisije "Replika" na TVCG bila je legalizacija neformalne ili divlje gradnje.

Predstavnik ministarstva održivog razvoja i turizma, Marko Čanović, kazao je da ne smatra da je odziv od 1,5 odsto građana od 15. oktobra i početka akcije, mali.

"Ja ne smatram da je ovo mali broj prijava, koji je stigao u ovom vremenskm periodu. Posebno iz razloga što je neophodno pripremiti svu neophodnu dokumentaciju da bi se objekat prijavio za legalizaciju. Naravno, ima i onih građana koji čekaju da vide šta će biti sa procesom ili nijesu upućeni. Ipak, sistem je tako napravljen da svi oni koji ne uđu u proces legalizacije snosiće veće sankcije nego da su ušli u legalizaciju, kao i veće troškove prikazane kroz prekršajne prijave, naknadu za korišćenje prostora i naravno uvećan porez", poručio je Čanović.

On kaže kako će svi oni koji se prijave do 15. jula ove godine moći da legalizuju neformalnu gradnju i plate naknade za komunalije na više rata, kao i ostale troškove legalizacije.

"Svi će biti evidentirani i imaju dvije mogućnosti. Ili da uđu u proces legalizacije ili da budu evidentirani u sistemu i plaćaju sve penale", naveo je Čanović.

On je kazao da je građanima za prvi korak potrebno da popune obrazac, izrade eleborat izvedenog objekta, ovjere ga u katastru i upišu u katastar.

U Budvi su, do sada stigla 52 zahtjeva za legalizaciju divljih objekata, saopštio je sekretar Sekretarijata za urbanizam te opštine Stevo Davidović. 

"Opština Budva je uradila nacrt odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte. Visina te naknade nije veća od one koja se primjenjuje za objekte koji se grade u skladu sa DUP-om", rekao je Davidović. 

On je poručio da, ukoliko vlasnik objekta želi da ga legalizuje, mora predati i list nepokretnosti.

"Ukoliko ga nema, mora uknjižiti objekat tako što će uraditi elaborat originalnih terenskih podataka od strane licencirane geodetske kuće", kazao je Davidović.

Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Dejan Milovac, ocijenio je da Vlada i resorno ministarstvo u najavi obračuna sa divljom gradnjom pravi iste greške.

"Mi smo potrošili vrijeme da dođemo do nekih rješenja, koja na kraju nijesu zaživjela, a rješenja koja će biti u ovom zakonu imaju jako puno nedostataka kada je u pitanju njihova primjena. Jednostavno, po nama, zakon ne poznaje u dovoljnoj mjeri različite kategorije nelegalnih objekata u smislu njihovih vlasnika. Govorimo o broju objekata koji je za sada nepoznanica i za ministarstvo i za same građane", rekao je Milovac.

On tvrdi da novim zakonom nijesu dovoljno sankcionisani oni koji su gradili iz profita.

"Znači one koji nijesu sklanjali svoje porodice sa ulice, već su gradili i hotele i zgrade i komercijalne objekte. Postoji ta razlika sa većim porezom, ali ne u dovoljnoj mjeri da bi i njih kaznila, odnosno poslala poruku građanima da će biti drugačije tretirani oni koji su zaista kršili zakon", navodi Milovac. Dodaje kako mora postojati razlika između onog koji je napravio 50 kvadrata iz socijalne potrebe i onog koji je sagradio hiljadu kvadrata.

Čanović je odbacio tvrdnje Milovca, ocijenivši da zakon nije mogao prepoznati kategoriju socijalnog slučaja.

"Apsolutna je neistina da bilo ko, a ko ima više objekata na teritoriji Crne Gore može iskoristiti benefite za one vlasnike nelegalnih objekata koji imaju objekte osnovnog stanovanja", kazao je Čanović. 

On je poručio da oni koji sada grade na divlje, nikada neće moći da legalizuju objekte i oni će biti uklonjeni.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније