Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 02. 2018. 18:45   >>  23:08 7

ORAV PORUČIO

Odluke suda se moraju poštovati

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav kaže da se odluke suda, da se Goran Đurović i Nikola Vukčević vrate u Savjet RTCG, moraju poštovati.

"To pitanje pratimo pažljivo od samog početka, od kada je to počelo na jesen, i potegli smo ga kod svih donosioca odluka ovdje. Dobra stvar je što je Vlada prije 12 dana izdala to saopštenje, iz kojeg smo mi shvatili da Vlada shvata da tu postoji problem", kaže Orav za TVCG.

Sada je, kako poručuje, na drugim demokratskim državnim institucijama da se pozabave tim pitanjem i da ga riješe što je prije moguće, jer to pitanje je pomenuto i u Skupštini prilikom nedavne posjete komesara za proširenje EU Johanesa Hana.

"Jedna stvar je veoma jasna - da odluke sudova moraju da se poštuju. Dakle, ja se nadam da će ovo pitanje biti riješeno ranije, a ne kasnije, tako da možemo pozitivno, ili barem više pozitivno, da izvještavamo o slobodi medija u našem sljedećem izvještaju", poručio je Orav u emisiji "Iz pravog ugla", koja se na RTCG emituje večeras od 20 sati.

Orav je ocijenio da, nakon predstavljanja Strategije EU za zemlje Zapadnog Balkana, nema mjesta ocjenama da Brisel ne radi dovoljno na proširenju Unije na region.

"EU je dala okvir za sve države Zapadnog Balkana da idu naprijed i mislim da Crna Gora treba da bude zadovoljna iz nekoliko razloga. Okvir je tu postavljen i Crna Gora je prepoznata kao lider i u slučaju da se brže kreće, može brže da uđe u EU", poručio je Orav.

On je podsjetio i da je premijer Marković kazao da postoji šansa za Crnu Goru da napreduje, ali i da "naporan posao mora da se obavi prije toga".

"Većina ove strategije se fokusira na stvarima kao što je borba protiv korupcije, zaštita temeljnih prava, slobode medija i tako dalje. I to su ona pitanja na kojima država mora da radi veoma ozbiljno, kako bi članice EU bile ubijeđene da je Crna Gora spremna", kazao je Orav.  

Najvažnija borba protiv korupcije

Odgovarajući na pitanje o slučaju Svetozara Marovića i Miomira Mugoše, Orav je kazao da EU neće komentarisati individualne slučajeve pred sudom.

"Naravno, uočavamo ako nešto postoji sistemski pogrešno. Dakle, pratimo kako se odluke donose, da li su selektivne i kako se odluke primjenjuju i kakav je bilans rezultata. U ovom trenutku, mi smo najviše zainteresovani za bilans rezultata u oblasti korupcije", rekao je Orav. 

On je poručio da je EU sa 35 miliona eura godišnje, najveći donator Crnoj Gori i da ne traži da joj se vrati taj novac.

"Mi želimo zato više demokratije i reformi. EU i njene članice su takođe najveći investitori u Crnoj Gori", rekao je Orav. Poručio je da Crna Gora ne treba da se fokusira na datum priključivanja EU, već na domaći zadatak koji treba da uradi.

"Najbolja strategija za Crnu Goru bi mogla da bude da se odradi taj domaći zadatak na dobar način i da onda dođete kod nas naprimjer 2023. i kažete: Mi smo odradili sve što ste tražili od nas, čak i više, mi smo bolji nego polovina vaših država članica. I onda je neizbježno da mi prihvatimo Crnu Goru u EU", kazao je Orav za RTCG.

On je pozvao Crnu Goru da iskoristi naredni period, prije Izvještaja o napretku, da pokaže da je lider integracija. Orav kaže da će EU podržati Vladu Crne Gore na putu integracija.

EU neće posredovati između vlasti i opozicije

Ipak, tužno je što nema političkog dijaloga vlasti i opozicije, ocijenio je Orav.

"Iako sve partije gledaju na rejting među biračima, treba da gledaju i na još jedan, a to je rejting Evropske unije. Pokazalo se da je ogroman broj građana Crne Gore za EU i na to bi partije trebalo da obrate pažnju", kaže Orav.

Orav je kazao kako EU neće posredovati u bilo kakvoj vrsti razgovora između opozicije i vlasti.

"Crna Gora je dovoljno zrela i mora ovo pitanje sama da riješi. I čak i teorijski, ako bi EU mogla posredovati, to bi onda značilo da u nekim drugim zemljama na Balkanu nakon izbora, strana koja izgubi izbore bi mogla doći kod nas i zatražiti pomoć da se održe novi izbori za mjesec ili dva. To ne bi imalo smisla i to nije posao EU", poručio je Orav. 

On je kazao da je za žaljenje da opozicija nije učestvovala u pregovorima i usvajanju izbornog zakona, za koji je bila neophodna dvotrećinska većina u parlamentu . 

Ponovio je da ni za Crnu Goru, kao i druge države Zapadnog Balkana, neće biti nikakvog popusta, ukoliko stvari ne idu na pravi način.

"Ali ja mislim da nema mogućnosti da se ovaj proces vrati unazad. Jer, koje su druge mogućnosti za države Zapadnog Balkana, da se pridruže Kini, Rusiji?", ocijenio je Orav. 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније