Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

16. 02. 2018. 18:29 >> 19:03
15

"NEZAPAMĆEN PRITISAK"

Đurović: DPS obesmislio Zakon o RTCG

Dešavanjima u posljednjih nekoliko mjeseci, zaključno sa odlukama Skupštine Crne Gore, Demokratska partija socijalista (DPS) je u cjelosti obesmislila Zakon o nacinalnom javnom emiteru RTCG, smatra Goran Đurović.

"Odluka Vijeća osnovnog suda u Podgorici kojom je ukinuta privremena mjera i onemogućen moj povratak u Savjet RTCG donijeta je nakon nezapamćenog političkog pritiska poslanika DPS-a koji danima osporavaju nadležnost suda u ocjeni zakonitosti pojedinačnih akata Skupštine Crne Gore", rekao je Đurović.

Đurović tvrdi da je sud današnjom odlukom potvrdio nadležnost u odnosu na odluke skupštine sa čime jedino, kako navodi, ne mogu pomiriti poslanici DPS-a.

Osvrnuvši se na današnju izjavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, da sud ne može ukidati političke odluke Skupštine, ističe da je očigledno da je nezakonito razrješenja članova Savjeta RTCG politička odluka DPS-a, koju su, kako tvrdi, poslanici te partije sproveli u djelo.

"Argumentacija koju je iznio predsjednik DPS-a, identična onoj koju danima ponavljaju poslanice i poslanici ove partije, ukazuje na njegovu neopterećenost znanjem ali i namjeru da se manipulacijama zbuni crnogorska javnost. Jalovi primjer o tome kako bi sud mogao da vrati na posao Premijera, nakon što ga Skupština smijeni, upravo je plasiran u svrhu ovih manipulacija, jer ni na koji način nije istovjetan sa slučajevima razrješenja članova Savjeta RTCG. Za razliku od smjene Premijera, koja se u Skupštini može izglasati kao politička odluka, u skladu sa Ustavom, odluka Skupštine o razrješenju članova Savjeta RTCG nije smjela da bude politička jer Skupština, osim što donosi odluke na osnovu Ustava, donosi odluke i u postupcima povjerenim posebnim zakonima", tvrdi Đurović. 

Đurović navodi da nadležnost u preispitivanju pojedinačnih pravnih akata, imaju sudovi, dodajući da je Vijeće Osnovnog suda današnjim rješenjem to potvrdilo.

"Osnovni sud će nastaviti postupak i siguran sam da će jednog dana biti potvrđeno nezakonito djelovanje skupštinske većine u ovom procesu. Na žalost, RTCG i građani od takve odluke neće imati velike koristi jer će javni servis uskoro biti ponovo pod jakim uticajem DPS-a. Skupštinska većina je prvo kršeći Zakon o RTCG razriješila nepodobne članove Savjeta, zatim je u Savjet dovela svoje saradnike, gospodu Pajovića i Jovetića a sada je otvoren prostor da još jedan saradnik vladajuće partije bude izabran za člana Savjeta RTCG. U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da su se u prikupljanje podrške NVO u procesu imenovanja kandidata za novog člana Savjeta RTCG, Gorana Sekulovića, uključili poslanici DPS-a i cijela partijska infrastruktura", zaključio je Đurović.

Đurović smatra da je DPS u cjelosti obesmislio Zakon o nacinalnom javnom emiteru RTCG, dešavanjima u posljednjih nekoliko mjeseci, zaključno sa odlukama Skupštine. 

Njegov advokat Dalibor Tomović će podnijeti žalbu Ustavnom sudu i zatražiti da se obustavi izvršenje odluke o ukidanju privremene mjere u cilju zaštite Ustavom garantovanih prava Đurovića na djelotvorni pravni lijek, zabranu diskriminacije i slobodu izražavanja.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније