Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

17. 02. 2018. 19:13 >> 19:20
1

U TRUBJELI

Farma koza - pravo preduzeće

Bračni par Javorka i Sreten Batrićević za samo pet godina podigli su uzornu farmu koza na svom imanju u Trubjeli kod Nikšića. Napuštili su udoban život u gradu i, kako kažu, nijesu se pokajali.

Vrijeme je kada se jare koze i nema odmora od jutra do večeri. Do sredine marta biće ojareno stotinu dvadeset koza koliko ih je na farmi, priča nam vrijedna domaćica.

"Jarenje je jedan od najtežih i najodgovornijih poslova na farmi i to nije samo održati u životu podmladak od toga zavisi i buduća proizvodnja", kaže Javorka.

Za sada, na farmi se ojarilo dvanaest koza od kojih su se šest obliznile. Uobičajeno je, rekla nam je poljoprivrednica, da se koze ojare u jutarnjim satima, a rijetko se desi da podmladak pristigne uveče.

"Svako jare obilježim brojem kao i majku. Posebno, vodim računa o kozi koja je mliječna i ostavlja se jarica za priplod", rekla je Batrićević.

Farma koza Batrićevića zadovoljava savremene standarde proizvodnje. Objekat je novoizgrađen, a ima i dovoljno stočne hrane. Zahvaljujući blagoj zimi koze su na ispaši.

"Koza ne voli zatvoreni prostor. Vrednije je da koza brsti u šumi nego bilo koja zrnasta hrana. Trubjela je kao stvorena za kozarstvo", objašnjava Batrićević i ističe da sve to utiče i na kvalitet varenike.

Proizvodnja mlijeka počeće u martu. Dnevo se od 120 koza rase Alpina proizvede dvije stotine litara mlijeka i od toga dvadeset kilograma sira.

"Zaliha sira gotovo i da nema. Sve se proda poznatim kupcima i to, najviše na Primorje", rekla je Batrićević.

Trubjela je krševito i bezvodno područje. Prije tri godine, ministarstvo poljoprivrede i opština izgradili su Batrićevićima akumulaciju u kojoj može da se sačuva devet stotina kubika kišnice. Akumulacija je gotovo puna i Batrićevići mogu mirno čekati ljeto jer će biti dovoljno vode za farmu.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније