Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

19. 02. 2018. 10:33 >> 10:32
1

MINISTARSTVO OBJAVILO

Poziv za podršku povrtarstvu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji. Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. novembar.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da se podrška daje u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku sertifikovanog sjemenskog materijala ili rasada, a novina je podrška za nabavku folija za plastenike.

"Podržavaju se investicije u cilju uzgoja prije svega ranog povrća, te manje zastupljenih vrsta za kojima postoji tražnja na tržištu. Uvažavajući značajan zemljišni potencijal za uzgoj povrtarskih kultura, pravilnim struktuiranjem povrtarske proizvodnje značajnije će se smanjili uvoz ovih proizvoda i eliminisati problemi u plasmanu na domaćem tržištu", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Korisnici podrške mogu biti poljoprivredna gazdinstva koja su u momentu podnošenja Zahtjeva za podršku upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i u Registar proizvođača sadnog materijala, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslova.

"Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 40% vrijednosti investicije za nabavku sadnog/sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus) i do 50% za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju. U odnosu na prethodnu godinu, u cilju povoljnijih uslova za unapređenje povrtarske proizvodnje uvedena je nova mjera podrške za nabavku UV 200 mikronskih folija koja iznosi 0,35€/m2, a maksimalna površina koja se podržava je 1,4 puta veća od površine plastenika", ističu iz ministarstva.

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Nakon završetka investicije, proizvođači dostavljaju zahtjev za podršku i u zavisnosti od vrste investicije potrebnu dokumentaciju: dokaz o kupovini sjemenskog/sadnog materijala, dokaz o kupovini opreme, dok proizvođači rasada moraju dostaviti i izvještaj Uprave o stručnoj kontroli rasada.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. novembar 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније