Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2018. 17:40   >>  17:59 9

MJEŠTANI MURINA I VELIKE

Žele da znaju sadržaj sporazuma

Najnovija zbivanja oko demarkacije granične linije između Crne Gore i Kosova i dogovori crnogorskih i kosovskih vlasti, čiji je sadržaj nepoznat građanima, uznemirili su žitelje pograničnih sela, koji ne pristaju na ustupanje ni jednog pedlja svoje teritorije, stoji u zajedničkom saopštenju građana Mjesne zajednice Murino i Mjesne zajednice Velika, koje u ime savjeta potpisuju predsjednici Branislav Otašević i Marinko Bošković.

"Pomjeranja granica nema niti može biti, a i nadležni organi su javno saopštili građanima da je pitanje granica za Crnu Goru završena stvar. Stoga je bilo čija naknadna pamet koja ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore neprihvatljiva. Otvaranje ovako opasnih pitanja, vratilo bi nas u tragične dane ne tako daleke prošlosti, kada su građani podčakorskih sela bili žrtve genocida nezapamćenog u istoriji ovog kraja. A opšte je poznato kako su se na Balkanu branile i utvrđivale granice, i da se zapravo Metohija nalazi duboko u teritoriji Crne Gore a da je stvarna granica na Švanjskom mostu. Pitanje granice je ujedno i pitanje našeg opstanka na ovim prostorima, to je upravo ona linija razdvajanja na kojoj su ginule generacije naših predaka", navodi se u saopštenju.

Traže da ih premijer Duško Marković i predsjednik Filip Vujanović upoznaju sa sadržajem sporazuma.

"Javno poručujemo da nema trampe sa našom đedovinom. Stoga bi bilo uputno da se što hitnije javno oglase, pa ih pozivamo da to urade na zajedničkom skupu svih građana pograničnih sela koji će se organizovati povodom njihovog dolaska, kako bi građanima direktno objasnili šta su obećali i potpisali, kao i da se neposredno upoznaju sa stavovima starih graničara i njihovom odlučnošću da kao i svoji preci brane svoje kuće i imanja", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je u ime odbora za očuvanje i zaštitu granice koji je osnovan 30. novembra 2012. godine potpredsjednik Miloš Paunović istakao da pomjeranja granica nema i ne može biti na štetu Velike i Crne Gore.

"Valjda smo svi naučili lekciju iz posljednjih nesrećnih zbivanja prilikom rasturanja Jugoslavije da svako pomjeranje granica vodi novom krvoproliću. Poznato je da se upravo na području Bjeluhe nalazi pravoslavno groblje, pa nam nije jasno da li to neko od nas očekuje da budemo spremni da se odreknemo čak i grobova svojih predaka i da zaboravimo najveću svetinju. Nemoguće je to od nas očekivati, jer je odbrana granice i za nas kao i za naše pretke sveta dužnost. Uloga našeg odbora jeste zaštita teritorije i imovine i zajedno sa mjesnim zajednicama i građanima pratićemo razvoj situacije i na osnovu toga preduzimati odgovarajuće mjere i o istim blagovremeno obavještavati javnost", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније