Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2018. 18:38   >>  18:57

U VIŠE OBLASTI

Saradnja zdravstva Crne Gore i Malte

Crna Gora i Malta sarađivaće u oblasti zdravlja, u cilju unaprijeđenja zdravstvene zaštite i razmjene iskustava koja mogu pomoći u prevazilaženju izazova pred kojima se nalaze zdravstveni resori malih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović razgovarao je sa potpredsjednikom Vlade Malte i ministrom zdravlja te zemlje Kristoferom Ferneom o modelima saradnje dva ministarstva.

“Tokom susreta je dogovorena saradnja u nekoliko oblasti, a sa crnogorske strane, posebno interesovanje iskazano je za modalitet nabavke ljekova za rijetke bolesti kroz formiranje posebnog Komiteta koji bi bio okosnica za rješavanje ovog problema, a uz iskustvo Malte, koja je dio evropske Valletta grupe, koja na poseban način realizuje nabavku skupih ljekova na teritoriji Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Hrapović i Ferne saglasni su da je potrebno intenzivirati dogovore u oblasti edukacije medicinskog kadra iz Crne Gore, kako na univerzitetskom nivou, tako i kroz boravak crnogorskih ljekara na prestižnim klinikama u Malti, gdje se sprovode najsavremeniji medicinski tretmani.

Takođe, dogovoren je i model takozvanih konsultantskih usluga po kojem bi malteški ljekari dolazili u Crnu Goru i učestvovali u edukaciji ljekarskog kadra u Kliničkom centru Crne Gore.

Ferne je kazao da ta zemlja ima savremeni Centar za onkologiju sa PET skenerom i ostalom propratnom opremom, te da su voljni da ponude usluge za crnogorske pacijente kojima je neophodna ova vrsta liječenja.

“Briga za dentalno zdravlje i aktivnosti u tom pravcu biće još jedan od vidova saradnje dva resora, pa su u tom smislu planirani i intersektorski dogovori stručnih timova Ministarstva zdravlja Crne Gore i Ministarstva zdravlja Malte, koji će imati za cilj razmjenu iskustava kroz kontinuiranu medicinsku edukaciju našeg stomatološkog kadra u bolnicama na Malti”, navodi se u saopštenju.

Kroz razgovor Hrapovića i Fernea i njihovih saradnika, razmatrana je i mogućnost saradnje u pogledu razvoja medicinskog turizma, za koji je Crna Gora veoma zaintersovana, kao destinacija koja ima značajne preduslove i resurse za razvoj iz te oblasti.

Ministri su se saglasili da će se fokusiranije baviti i obavezama koje proističu iz Memoranduma o saradnji između ministarstava zdravlja Crne Gore i Malte u oblasti zdravlja i medicinskih nauka, koji je potpisan u maju 2016.godine.

Memorandumom je definisana saradnja kroz različite usaglašene oblike u korist obije države, kroz jačanje zdravstvenih sistema, obuku zdravstvenih profesionalaca i učešće na simpozijumima, konferencijama, seminarima i drugim važnim događajima u zdravstvu koje ove dvije države budu organizovale, kao i saradnju u oblasti farmaceutike i medicinskih sredstava, ali i prevencije bolesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније