Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 02. 2018. 20:29 >> 22:00
1

NEZAKONITO BOGAĆENJE

"Institucije bez volje i kapaciteta"

Nezakonito bogaćenje javnih funkcionera i oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, su teme kojima se večeras bavila emisija "Replika" RTCG.

Direktorica MANS-a, Vanja Ćalović - Marković ocijenila je da je za vlast najlakše da ignoriše razgovore oko nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

"Ovo pitanje je par ekselans politička odluka, pogotovo u Crnoj Gori, gdje 25 godina nijesmo imali promjenu strukture na vlasti, gdje isti ti ljudi koji su bili uključeni u korupciju, ili njihovi partijski drugovi treba da donesu političku odluku da tako nešto bude oštrije sankcionisano. Da kaže  da tužilaštvu bude lakše da otkrije ta krivična djela i oduzme imovinu", navela je Ćalović - Marković. 

Ona tvrdi da crnogorske institucije nemaju nikakve ozbiljne rezultate u borbi protiv korupcije na visokom nivou, kao i da nemaju kapaciteta za borbu protiv korupcije.

"Tačno je da je teško istražiti korupciju i u Americi, Velikoj Britaniji i Njemačkoj i Crnoj Gori. Međutim, nije nemoguće i mi vidimo da u zemljama gdje postoji politička volja ti rezultati ne izostaju. U Crnoj Gori gdje je nivo raširenosti korupcije izuzetno visok, mi tih rezultata nemamo", ocijenila je ona.

Ćalović - Marković je kazala da će se vidjeti da li će Vlada razriješiti svih funkcija ministra evropskih poslova, Aleksandra Andriju Pejovića, iz razloga što ih obavlja suprotno Ustavu, a što je utvrdila Agencija za sprečavanje korupcije.

Poručuje da postoji veliki broj razloga za kriminalizaciju nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.   

Poslanik DF-a i bivši predsjednik Odbora za borbu protiv korupcije, Predrag Bulatović, ocijenio je da su, promjenom Ustava, institucije dodatno zarobljene, zloupotrebljena Venecijanska komisija, a Ustavni sud pod punom kontrolom Demokratske partije socijalista. 

"Imamo aferu Telekom neriješenu, gdje se bjelodano vidi da je taj proces započeo tragovima koji vode do članova porodice Mila Đukanovića i članova Vlade", rekao je Bulatović i naveo više primjera, kako je ocijenio, zloupotrebe tužilaštva. U Crnoj Gori je, kako tvrdi, prisutna erozija pravnog sistema.

Bulatović je kazao da se u Crnoj Gori golim okom vidi ko ima nesrazmjerno bogastvo u odnosu na primanja.

Predstavnik CEMI-ja, Bojan Božović, kazao je da Crna Gora već ima određena kvalitetna zakonska rješenja za borbu protiv nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera, ali je problem u njihovoj primjeni, odnosno nedostatku volje.

"Finansijske istrage danas može da pokrene ne samo tužilaštvo, već i policija, ali vrlo često dolazimo u situaciju da imamo mali broj postupaka", rekao je Božović i ocijenio da broj postupaka mora biti veći.

On je poručio da pravog učinka neće biti bez oduzimanja nezakonito stečene imovine i dodao da samo odlazak u zatvor počinioca nije dovoljan. 

Pozivu da učestvuju u emisiji "Replika", kako je saopšteno, nijesu se odazvali predstavnici zakonodavne, sudske i izvršne vlasti. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније