Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/Mina [ Objavio: I. P. ]

20. 02. 2018. 11:18 >> 14:09
4

USVOJENA ODLUKA

Spomenik Čupiću u Nikšiću do kraja godine

Skupština Opštine Nikšić usvojila je danas odluku od podizanju spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću.

Planirano je da spomeniku bude podignut do kraja godine, na Trgu Slobode u Nikšiću.

Na skulpturi Čupiću, još od prošle godine, radi naš poznati vajar Zlatko Glamočak u ateljeu u Parizu. U aprilu ove godine skulptura će biti finalizovana u bronzi, u nekoj od poznatih livaonica iz regiona.

Sekretar opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, Milan Korać, rekao je da je Mininistarstvo kulture Crne Gore dalo saglasnost na predlog za spomen obilježje Čupiću, koje će biti podignuto novcem iz donacija.

“Zahtjev je podnijela nikšićka firma Mehanizacija i programat, koja je u obavezi da se brine o održavanju spomen obilježja. Ocjenu urbanističkog rješenja spomenika donijeće stručna komisija koju formira predsjednik Opštine”, naveo je Korać.

Ispred spomenika, kako je saopšteno, biće postavljena bronzana ploča na kojoj će biti petokraka, a ispod nje i tekst Čedomir Ljubo Čupić 1913. – 1942, narodni heroj, strijeljan 9.maja 1942 u Nikšiću, njegov osmijeh nakon presude na smrt postao je simbol antifašizma.

“Izgradnjom spomenika Čupiću simbolično i trajno čuva se uspomena i odaje počast istaknutom revolucionaru, borcu za slobodu Crne Gore”, navedeno je u obrazloženju za podizanje spomen obilježja.

Odbornik DPS-a, Marko Burić, ocijenio je da podizanjem spomen obilježja nikšićka vlast pokazuje da “brine o našoj prošlosti, istoriji i osjeća posebnu obavezu da se na pravi način oduži onima koji su se borili za slobodu”.

„U toj borbi jedna od najuticajnijih i najupečatljivijih ličnosti svakako je Čupić koji je obilježio antifašističku borbu ne samo u Nikšiću i Crnoj Gori, nego i cijelom svijetu. Spomenik Čupiću odavno ima svoje mjesto u Nikšiću, a on je svojim herojstvom prevazišao granice Nikšića i Crne Gore”,rekao je Burić.

On je kazao da će spomenik Čupiću podsjećati na ličnost koja treba svakoj generaciji da bude motivacija da u najtežim trenucima budemo najveći”.

Na sjednici SO odlučeno je i o preimenovanju četiri ulice u Nikšiću, koje će se umjesto Mostainjska zvati Ulica Dinastije Vojislavljevića, a Mrkošnica će ubuduće biti Ulica dinastije Balšića.

Promijenjen je i naziv ulice Baja Pivljanina u Ulicu dinastije Crnojevića, dok će Ulica narodne omladine biti Ulica Josipa Broza Tita.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније