Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

21. 02. 2018. 11:05 >> 11:04

HERCEG NOVI - TRST

Istorijske veze kao temelj saradnje

Potrebno je ojačati veze i načine saradnje između Herceg Novog i Trsta, saopšteno je tokom posjete predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića tom gradu.

Prvi čovjek opštine Herceg Novi je u razgovoru sa tršćanskim gradonačelnikom Robertom Dipjacom ukazao na aktivnosti u Herceg Novom povodom organizacije obilježavanja jubileja 300 godina Topaljske komunitadi, uz poziv da bude gost Herceg Novog 14. jula, kada će biti upriličena velika svečana ceremonija tim povodom.

Poziv je prihvaćen, a na inicijativu gradonačelnika Trsta, bratimljenje sa Novim biće uspostavljeno prilikom dogovorene posjete.

Katić je sa Dipjacom razgovarao o istorijskim vezama dva grada i Novljanima koji su svojevremeno odselili za Trst, uz obostranu saglasnost da je potrebno ojačati veze i načine saradnje.

Posjeta Trstu bila je i prilika za obilazak i susret sa predstavnicima crkvene opštine, koja će se aktivno uključiti i pomoći organizaciju obilježavanja jubileja 300 godina Topaljske komunitadi.

U gradnji pravoslavnih objekata u Trstu, ali i ne samo crkvenih, učestvovali su donatori iz Herceg Novog koji su se tokom 1700-tih i 1800-tih nastanili u tom gradu i kasnije pomagali rad crkvene opštine u ovom gradu: grofovska porodica Vojnović, porodica Gopčević, Kvekić, Cvjetović, Duković, Janković, Lazović, Vučetić i drugi.

„Ove godine slavimo 300. godina od osnivanja Topaljske komunitade – preteče Opštine Herceg Novi. Topaljska komunitada imala je status gradske uprave, u vremenu kada je naš grad bio pod vlašću Mletačke Republike. Imala je presudan značaj za stanovništvo u Herceg Novom, a predstavljala je duhovnu autonomiju, autonomiju u upravi, kao i mogućnost korišćenja svog pisma i jezika u svakodnevnoj administraciji“, podsjetio je Katić.

Crkva Sv. Spasa na Toploj iz 1713. godine bila je u 18. vijeku administrativno sjedište Topaljske komunitadi, sa samoupravom, koja je zahvatala skoro sva naselja današnje hercegnovske opštine, sem Starog grada kojeg su zadržali Mlečani od 1687. do 1797. godine.

Delegacija Opštine Herceg Novi se tokom posjete sastala i sa predstavnicima „Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia“, sa kojima je razgovarano o načinu funkcionisanja i radu institucija u toj regiji.

Tom prilikom, na obilježavanje značajnog jubileja 14. jula pozvan je i venecijanski dužd, koji je u srdačnom i prijateljskom razgovoru prihvatio poziv rukovodstva našeg grada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније