Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

21. 02. 2018. 13:46 >> 20:19

PAŽIN SAOPŠTIO

Vlada će podržati samoregulaciju medija

Mediji u Crnoj Gori, u mjeri u kojoj budu težili jedinstvenoj samoregulaciji imaće podršku Vlade, koja će nastojati da učini ekonomski održivim koncept medijske samoregulacije, ne miješajući se u nezavisnost, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Pažin je, na konferenciji Istraživačko novinarstvo i etički kodeks - prepreke, izazovi i kako dostići profesionalne standarde, ocijenio da je sloboda izražavanja od uslovljavajućeg značaja za ostvarenje skoro svih drugih sloboda i prava.

"U društvenom trenutku u kojem je Crna Gora nameće se pitanje da li je u državi apsolutna sloboda izražavanja kao jedan fakcititet u sukobu između normativnog i stvarnog", rekao je Pažin.

Kako je naveo, međunarodni pravni instrumenti koji su obavezujući za crnogorsko društvo ne uređuju slobodu izražavanja i slobodu medija kao apsolutno pravo, nego pravo uslovljeno u značajnoj mjeri.

"Međutim, aktuelni društveni trenutak nameće pitanje da li srozana kultura dijaloga poslednjih godina daje legitimitet pitanju da li je u Crnoj Gori sloboda izražavanja apsolutna i da li je to dobro za društvo", istakao je Pažin.

Zakon mora biti jasan

Prema njegovim riječima, nije dovoljno da je sloboda izaržavanja ograničena zakonom, već sam zakon mora da ispunjava odgovarajuća svojstva.

"Zakon mora biti jasan, određen i predvidiv, a on je takav samo ako su adresati na koga se odnosi zakon u prilici da upodobe svoje ponašanje sa granicama slobode", ocijenio je Pažin.

Kako je kazao, ni to nije dovoljno.

"Ograničenje slobode medija mora biti usmjereno legitimnom cilju, kao što je nacionalna bezbjednost, javni red i mir, zdravlje, moral, ugled, pa sve do legitimnog cilja koji je deficitaran u Crnoj Gori- zaštita autoriteta pravosuđa", poručio je Pažin.

On je ocijenio da je samoregulacija dobar instrument u izgradnji demokratske kulture i slobode medija.

"U mjeri u kojoj mediji sami budu težili jedinstvenoj samoregulaciji imaće podršku Vlade, koja neće žaliti ni resurse, ni trud da učini ekonomski održivim koncept medijske samoregulacije ne miješajući se u nezavisnost", rekao je Pažin.

On je kazao da Vlada ne želi medije za sebe i da je spremna da radi na unaprjeđenju zakonodavnog okvira koji uređuje slobodu medija.

Prilike u medijima slika društva

Direktorka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Milka Tadić Mijović, rekla je da su reforme koje vode ka slobodi izražavanja jedan od izazova sa kojima se Crna Gora suočava na putu integracija.

"Otkada su otvoreni pregovori sa Evopskom unijom (EU) EU i kada se zvanična Podgorica obavezala da će reformisati društvo i uspostaviti funkcionalnu demokratiju medijske slobode padaju", kazala je Tadić Mijović.

Ona je ukazala da se prema Reporterima bez granica Crna Gora nalazi na 106. mjestu indeksa sloboda, najznižem u regionu.

Tadić Mijović smatra da postoji više razloga da se Crna Gora loše rangira.

"To su kontinuirani pritisci na medije koje ne kontrolišu vladajuće strukture, napadi na novinare, finansijsko iscrpljivanje i brutalne kampanje u kojima su mete bili oni koji otkrivaju zloupotrebe moći, istražuju i izvještavaju u javnom interesu“, rekla je Tadić Mijović.

Uz vladavinu prava i rezultate protiv korupcije, prema njenim riječima, prilike u medijima najbolje svjedoče o prirodi poretka i društva.

Tadić Mijović je kazala da je sloboda medija jedan od prioriteta i poručila da Crna Gora mora da unaprijedi zakonodavni okvir kada su mediji u pitanju.

Ona je dodala da poslednji događaji vezani za disciplinovanjem članova Savjeta Radio-televizije Crne Gore ne ohrabruju već podstiču sumnju da se ne žele temeljne strukturne reforme.

Mijenja se stereotip o Javnom servisu

Direktor Televizije Crne Gore, Vladan Mićunović, kaže da ambijent u kojem rade crnogorski mediji ne podstiče istraživačko novinarstvo.

Javni servis, kako je kazao, posljednjih godinu i po doprinosi javnom interesu.

"Mijenja se stereotip o Javnom servisu kao promoteru interesa i stavova vlasti ili vladajuće elite. To je, takođe, činjenica koju sa zadovoljstvo ističem. Registrujem da to jeste važno i povezujem sa silnim pokušajima da se javni servis vrati pod kontrolu vladajuće elite. Da nije suština Javnog servisa promovisanje Vladinih politika, već njihovo propitivanje, vjerovatno bi ovaj pritisak vlasti bio mnogo manji nego što jeste u posljednjih nekoliko mjeseci", istakao je Mićunović.

Tradicionalni mediji da se uklope u nove

Vršiteljka dužnosti šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, kazala je da se sve manje provjeravaju činjenice koje se objavljuju u medijima.

Prema njenim riječima, nova realnost obavezuje tradicionalne medije da se uklope u nove medije u pogledu transparentnosti, neposrednosti i interaktivnosti.

"Novi mediji treba da prihvate prakse tradicionalnih medija koji se odnose na tačnost, profesionalne standarde i veliki uticaj koji ima istrazivačko novinarstvo", poručila ja Halačeva.

Ona je kazala da postoje novi EU fondovi koji će da obezbijede obuku i trening mladim novinarima, kako bi unaprijedili istraživačko nocinarstvo i da će Evropska zadužbina za demokratiju obezbijedi određena sredstva koja ce pomagati medijskim startapovima i nezavisnim medijima i njihovim inicijativama.

Halačeva je istakla da istraživačko novinarstvo služi da se kažu određene priče koje uzburkaju i pokreću emocije, a čitaoce treba da učine zadovoljnim ili ih natjeraju da djeluju u skladu sa tim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније