Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 02. 2018. 18:15 >> 18:23

DVOGODIŠNJI SPORAZUM

Nastavak saradnje Ministarstva zdravlja i SZO

Ministar zdravlja Kenan Hrapović i regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Žužana Jakab, potpisali su dvogodišnji sporazum o saradnji.

„Sporazum predstavlja praktični okvir za saradnju i u njemu je definisan program saradnje, uključujući i predložene rezultate, zasnovane na specifičnim potrebama zemlje, kao i na regionalnim i globalnim inicijativama SZO“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Aktivnosti definisane sporazumom podržavaju realizaciju Master plana razvoja zdravstva Crne Gore od 2015. do 2020. godine, kojim su identifikovana dva strateška razvojna pravca u cilju olakšavanja procesa planiranja i to zaštita i promocija zdravlja stanovništva i organizacija i funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Iz Ministarstva su kazali da su identifikovani ključni ciljevi i indikatori u okviru Strategije održivog razvoja, koju je Vlada usvojila 2015. godine, takođe bili osnov za definisanje prioriteta u sporazumu, kojima je prepoznato da zdravlje nije ishod aktivnosti samo jednog sektora, već da su održiva i pravična poboljšanja u zdravlju proizvod djelotvornih sektorskih politika.

„Sporazumom je definisano nekoliko prioriteta u oblasti hepatitisa, malih boginja i rubeole, antimikrobne rezistencije, nezaraznih bolesti, uključujući i fundamentalne socijalne determinante, mentalnog zdravlja, HPV imunizacije, univerzalne pokrivenosti zdravstvenim uslugama“, navodi se u saopštenju.

Ukupan budžet za implemetaciju sporazuma za Crnu Goru u narednom dvogodišnjem periodu iznosi 233 hiljade eura, koji opredjeljuje SZO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније