Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

22. 02. 2018. 14:04 >> 14:27

IZDALI 40 LICENCI

Socijalni radnici imaju kapaciteta i znanja

Zavod za socijalnu i dječju zaštitu je, za kratko vrijeme, izdao više od 40 licenci stručnim radnicima iz centara i ustanova socijalne i dječje zaštite, a licenca za rad stručnog radnika obnavlja se u roku od šest godina.

To je saopštio direktor Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Drago Spaić, na okruglom stolu „Standardizacija i licenciranje socijalnih grupa“, koji je organizovala crnogorska IRIS mreža, u okviru projekta „IRIS uMREŽAvanje/Civilno društvo za zaštitu korisnika u sistemu upravljanja migracijama“, koji finansira Evropska komisija, kroz program namijenjen civilnom društvu.

Spaić je kazao da je Zavod za kratko vrijeme izdao više od 40 licenci stručnim radnicima iz centara i ustanova socijalne i dječje zaštite i akreditovao šest programa obuke za stručne radnike.

„Smatramo da imamo dovoljno kapaciteta, znanja i iskustva i ono što očekujemo u nerednom periodu je da imamo akreditovane programe u Crnoj Gori. Svrha svega ovoga je da utvrdimo standarde za rad u socijalnoj i dječjoj zaštiti, da podignemo standard i stručnost stručnih radnika koji se bave ovom izuzetno osjetljivom problematikom“, ocijenio je Spaić.

Licenca za rad stručnog radnika, kako je pojasnio, obnavlja se u roku od šest godina.

Direktor Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, podsjetio je da su stvoreni zakonski i podzakonski uslovi za razvoj servisa socijalne i dječje zaštite.

„Država je dosta uradila kada je u pitanju razvijanje ustanova i servisa, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou socijalne i dječje zaštite i na tome sigurno nećemo stati. Moramo da razvijamo još veliki broj usluga i da stvaramo jedan zdrav ambijent, pristupačan svim građanima“, rekao je Kuševija.

Ono što Vlada radi kada je u pitanju oblast socijalne i dječje zaštite je, kako je kazao, proces deinstitucionalizacije.

Predstavnica Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Bojana Miletić, objasnila je da je za uspostavljanje neke usluge prvo potrebno dobiti licencu za obavaljanje djelatnosti, koja se dobija u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

„Da bi se dobila licenca potrebno je da organizacija bude upisana u registar, da ispunjava standarade koji su propisani pravilnikom u zavisnosti od toga koju uslugu prižate i da stručni radnik, koji će pružati te usluge ima licencu za rad, a licencu za rad stručnom radniku izdaje Zavod za socijalnu i dječju zaštitu“, objasnila je Miletić.

Crnogorska IRIS mreža je merža organizacija civilnog društva, pružalaca socijalnih servisa, koju čine 33 organizacije, koje obezbjeđuju podršku djeci, mladima, starim osobama, žrtvama nasilja, osobama sa invaliditetom i migrantima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније