Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 02. 2018. 12:47 >> 12:45
1

PAŽIN OCIJENIO

Sudska praksa bilježi ozbiljne pomake

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je da praksa crnogorskih sudova bilježi ozbiljne pomake u primjeni standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima u oblasti slobode izražavanja.

Pažin je danas govorio na otvaranju skupa Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE centra iz Londona, a povodom predstavljanja izvještaja "Kratki prikaz primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi Vrhovnog suda Crne Gore, za period januar 2015 - jul 2017".

On je ukazao na značaj dosljedne primjene Evropske konvencije prilikom odmjeravanja uslova za određivanje pritvora, uz neophodnost poštovanja pretpostavke nevinosti okrivljenih. 

Naglasio je, kako je saopšteno nakon sastanka, da se Evropska konvencija ne može tumačiti bez dobrog poznavanja prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Zbog toga je izrazio posebno zadovoljstvo kvalitetom samog izvještaja i zaključio da isti predstavlja važnu publikaciju koja će biti orjentir u radu sudija.

"Vrhovni sud u saradnji sa AIRE Centrom, uz podršku Britanske ambasade, počev od 2015. godine, sprovodi projekat 'Implementacija Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u sudovima u Crnoj Gori'. Cilj projekta je stvaranje pravnog prostora zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i sloboda garantovanih Konvencijom. Indikator uspjeha projekta jeste dostignuti nivo usavršavanja sudija, posebno sudija Vrhovnog suda Crne Gore, u oblasti ljudskih prava i sloboda, usvajanja evropskih standarda i njihove pune primjene u nacionalnom pravnom poretku", navodi se u saopštenju.

Predstavljanje Izvještaja realizuje se u okviru okruglog stola "Pravo na pristup sudu i pravo na obrazloženu presudu" koji se 22-23. februara održava u Kolašinu, a koji je okupio domaće i inostrane eksperte i sudije.

"U uvodnom dijelu skupa prisutnima su se obratile i Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i Biljana Braithwaite, programska menadžerka za Zapadni Balkan iz AIRE centra. Sačinjeni Izvještaj treba da posluži kao dijagnostičko sredstvo za sagledavanje mjere u kojoj sudije primjenjuju praksu i standarde Konvencije i da se, u skladu sa tim, doprinese daljem razvoju sudske prakse u efektivnoj primjeni Konvencije", navode iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније