Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

23. 02. 2018. 15:58   >>  15:57 4

HRA I ADVOKAT

Žalili se Ustavnom sudu zbog smjene Đurovića

Akcija za ljudska prava i advokat Dalibor Tomović podnijeli su Ustavnom sudu dvije žalbe zbog, kako su saopštili, nezakonite smjene Gorana Đurovića iz članstva u Savjetu Radio i Televizije Crne Gore (RTCG).

Prvu žalbu je podnijela Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, protiv odluke Skupštine o razrješenju Đurovića, a drugu je podnio Tomović protiv rješenja vijeća Osnovnog suda u Podgorici, kojom je ukinuta privremena mjera kojom je bilo naloženo Skupštini da Đurovića vrati na funkciju.

"Ustavna žalba protiv odluke Skupštine o razrješenju Đurovića kao člana Savjeta RTCG ukazuje da su Đuroviću tom odlukom prekršeni sloboda izražavanja i pravo na zabranu diskriminacije, a da protiv takve odluke Skupštine u pravnom sistemu Crne Gore ne postoji djelotvorni pravni lijek", navodi se u saopštenju HRA.

Činjenica je, kako tvrde,  da se u dosadašnjem razvoju događaja pokazalo, ukidanjem rješenja o privremenoj mjeri, da je Đurović u statusu očigledno nezakonito razriješenog člana Savjeta upućen da čeka na konačnu odluku redovnog suda u ovoj stvari, koja će u dvostepenom postupku biti donijeta post festum, kada uveliko dođe do imenovanja novog člana Savjeta RTCG umjesto njega i pravna zaštita postane bespredmetna.

"Žalbom se ukazuje i da je razriješenje Đurovića posljedica političke diskriminacije od strane skupštinske većine, nezakonitog akta kojim su prekršeni međunarodni standardi slobode izražavanja posebno u odnosu na garancije nezavisnosti Javnog servisa", navodi se u saopštenju.

Iz HRA navode da je ustavna žalba protiv odluke vijeća Osnovnog suda u Podgorici o ukidanju privremene mjere, podnijeta jer je rješenje vijeća zasnovano na diskriminatornom stavu da osobe koje su na funkciji oročenoj mandatom nemaju pravo na zaštitu privremenom mjerom kao osobe u radnom odnosu.

"Istaknuto je da je time Osnovni sud uskratio Đuroviću pravo na pristup sudu. Takođe, protiv stava vijeća da je privremena mjera bila pretjerana, jer je navodno iscrpila tužbeni zahtjev, istaknut je zaključak Ustavnog suda Slovenije iz 1997. godine da takav stav, da privremena mjera ni u jednom slučaju ne smije biti ista kao tužbeni zahtjev, nije u skladu sa ustavnim zahtjevom za obezbjeđenje efikasne sudske zaštite, kao i stavom Evropskog suda za ljudska prava, prema kome je bespredmetna ona sudska zaštita koja očigledno nema svrhu zbog protoka vremena", poručuju oni.

Ustavnim žalbama, kako je pojašnjeno, traženo je i da Ustavni sud u međuvremenu obustavi izvršenje akata protiv kojih su podnijete ustavne žalbe, odnosno da se Đurović vrati na funkciju člana Savjeta RTCG do konačne odluke tog suda.

"Ove ustavne žalbe su od velikog značaja ne samo da bi se obezbijedila zaštita interesa Gorana Đurovića već i zaštita ustavnih garancija i opšteg interesa, da bi se spriječilo da stavovi vijeća Osnovnog suda u Podgorici na kojima je utemeljeno rješenje o ukidanju privremene mjere u slučaju Gorana Đurovića postanu vladajuća praksa i nastave da čine štetu i drugim građanima. Danas je saopšteno da je sudija Osnovnog suda u Podgorici u odluci o privremenoj mjeri u slučaju člana Savjeta Agencije za elektronske medije, Darka Ivanovića, odbila da odredi privremenu mjeru već kopirajući stavove vijeća koji su suprotni međunarodnim standardima ljudskih prava. Očekujemo da će Ustavni sud istovremeno razmatrati obje žalbe i u hitnom postupku obezbijediti primjenu ljudskih prava na nivou države", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније