Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

25. 02. 2018. 18:54 >> 19:10
4

SINDIKAT POLICIJE

Neargumentovana kritika, stvaraju se predrasude

Kritike koje su posljednjih dana upućivane na rad policije dijametralno su suprotne ostvarenom profesionalnom rezultatu i ugledu policijske organizacije i njenih pripadnika, što potvrđuje nedavno sprovedena anketa o povjerenju građana prema svim ministarstvima u Crnoj Gori gdje smo na prvom mjestu, saopšteno je iz Sindikata Uprave policije (UP).

Za samo nedjelju dana pojavilo se više snimaka na kojima se vidi prekoračenje policijskih ovlašćenja, što je pokrenulo lavinu reakcija.

Predsjednik Sindikata UP, Mladen Šuškavčević, naveo je da oni, povodom učestalih komentara na kompletan rad policije, izražavaju ogorčenje i neslaganje sa načinom iznošenja nekih činjenica.

"Radi objektivnosti i zaštite intregriteta službenika Uprave policije, kao prvi čovjek Sindikata pozivam pojedince i druge subjekte da u svojim nastupima i izjavama izostave neargumentovanu kritiku cjelokupne policijske strukture i sindikalnu policijsku organizaciju jer ih u tome demantuju rezultati koje ostvarujemo u sprovođenju Ustavom i Zakonom propisanih nadležnosti i obaveza", saopštio je Šuškavčević.

On je reagovao na izjavu Milana Radovića iz Građanske alijanse, koji je kazao da nema opravdanja za spontano okupljanje službenika policije ispred Osnovnog suda u Podgorici, tokom saslušanja njihovih kolega uhapšenim zbog prebijanja trojice Podgoričana 17. februara.

"Smatram da je izjava Milana Radovića neprimjerena i neprofesionalna ukoliko je to izrekao kao zvanični predstavnik Građanske alijanse, iz razloga što naše okupljanje nije sagledao na pravi način. Pitam se žašto nije kritikovao sva dosadašnja okupljanja (bilo ona spontana ili ne) u svrhu podrške pojedinacima koji nastoje da uruše pravni sistem Države Crne Gore, a bilo ih je i previše. Naše okupljanje je bila obaveza prema našim članovima što propisuju naši pravni akti a nikako da vršimo pritisak na bilo koga, kako Vi to navodite", naveo je Šuškavčević.

On je istakao da Sindikat UP neće štiti službenike koji se ogriješe o zakon, ali će svakom svojem članu pružiti adekvatnu pravnu i drugu pomoć jer su se na to obavezali.

"Tako će biti i u konkretnom slučaju sa kolegama pripadnicima Interventne jedinice podgoričke policije i u eventualno drugim slučajevima dok se ne utvrdi eventualna odgovornost", piše u saopštenju.

Funkcioner Demokratskog fronta, Nikola Jovanović, juče je kazao da je saopštenje Uprave policije da je okupljanje ispred Osnovnog suda bilo spontano skandalozno prikrivanje kršenja zakona i predstavlja otvorenu podršku službenicima policije koji su izvršili policijsku torturu.

"Smatram veoma nekorektnim konstataciju kako je Uprava policije odobrila naš skup ispred Osnovnog suda čime javnost direktno navodi na negativno razmišljanje i stav. Nije tačno da smo tražili saglasnost o organizovanju skupa već je to bilo samoinicijativno okupljanje članova Sindikata UP. Kako je Sindikat Uprave policije Crne Gore nezavisna, samostalna, dobrovoljna interesna i nestranačka organizacija policijskih službenika utemeljena na načelima demokratskog zastupanja i prezentovanja volje svojih članova, ne želimo da se stekne utisak koji Vi namećete", reagovao je Šuškavčević.

Policajci opet u pritvoru zbog pritiska javnosti

U Sindikatu UP smatraju da policijske službenike ne treba diskriminisati u odnosu na druge zaposlene i tako ih svrstavati u građane drugog reda. Šuškavčević smatra da je službenicima Interventne ponovo određen pritvor zbog pritiska javnosti.

"Život i tjelesni integritet policijskog službenika nije ništa manje važan od svih drugih članova ovog društva. Upravo, izjavama koje čujemo u posljednje vrijeme stvaraju se predrasude i vrši pritisak na pravosudne institucije a koje su za rezultat dale preinačenje odluke da se pomenute kolege brane sa slobode. Namjerno ili ne, dva ključna svjedoka nemilog događaja nijesu saslušana kako bi se stvorila mogućnost za izricanje odluke o zadržavanju, a što nije slučaj sa mnogobrojnim postupcima kada su u pitanju osobe iz krimogenih struktura. Na ovaj način upravo se dovodi u pitanje samostalnost rada pravosudnih organa te smatramo da se na taj način upravo krši prezumpcija nevinosti, a time povređuju i sva prava policijskih službenika", istakao je Šuškavčević.

On je saopštio da su u posljednje vrijeme sve učestaliji napadi na policiju, o čemu, kako je naveo, svjedoče mnogobrojni novinarski natpisi.

"Policija je sve bespomoćnija a nasilnici sve goropadniji. Možda su to nečije želje, ali su zasigurno puste, jer nećemo dozvoliti nikome da upravlja sa nama, da nam zabranjuje bilo kakav vid društveno – političkog postupanja koja su nam zagarantovana Ustavom Crne Gore, jer naš jedini izbor mogu biti samo pravda, profesionalizam, odgovornost i zaštita države i njenih građana", poručio je Šuškavčević.

Sindikat radi nezavisno

Poručio je da je netačno da policijska organizacija nema kontrolu nad svojim radom i funkcionisanjem u toj oblasti.

"To smo dokazali mnogobrojnim hapšenjima osoba iz krimogenih struktura, a o čemu je kompletna javnost informisana. Uprava policije ima intenzivnu saradnju sa organima koji ostvaruju nadzor, parlamentarnu, građansku i unutrašnju kontrolu rada policije te stoga se ne morate brinuti da nas niko ne kontroliše. Bez obzira na našu zavisnost od poslodavca (MUP-a i UP) po osnovu rada, uvjeravam Vas i cjelokupnu javnost da smo nezavisni u svojem radu i donošenju odlukama što nam omogućavaju razne međunarodne konvencije kao i Akt o pristupanju Evropskoj uniji koje je definisano u Poglavlju 19", naveo je Šuškavčević.

On je pozvao na poštovanje policijske profesije.

"Vjerujemo da ovo društvo ima dovoljno razuma, da ne gazi po sebi ni ljudima oko sebe, već da staloženo nađe najbolje modele poštovanja kako građana tako i policjskih službenika, jednako uvjereni da naša profesija predstavlja jedno od najtežih zanimanja u savremenom svijetu koji teži da mu bezbjednost postane imperativ", zaključio je predsjednik Sindikata UP.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније