Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 02. 2018. 15:17 >> 15:13

HRA TRAŽI

Besplatna pravna pomoć za žrtve torture

Akcija za ljudska prava ponovo apeluje da se žrtvama torture od strane državnih službenika obezbijedi besplatna pravna pomoć.

"HRA je danas uputila pismo ministru pravde i potpredsjedniku Vlade Crne Gore Zoranu Pažinu u kome je naglašeno da su žrtve policijske torture nepravedno u nezavidnoj poziciji, jer se oslanjaju na advokate koje same plaćaju i eventualnu podršku nevladinih organizacija, dok policajci protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog zlostavljanja i mučenja uživaju i državnu i sindikalnu pomoć", saopšteno je iz te NVO.

Oni navode da je Zakonom o unutrašnjim poslovima odavno obezbijeđena besplatna pravna pomoć kao i službenicima policije protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog upotrebe sredstava prinude, kao i svima koji su im u toj situaciji pomogli.

"I predlog novog zakona o unutrašnjim poslovima sadrži takav član. Pored toga, policajci protiv kojih se pokrene krivični postupak zbog mučenja i zlostavljanja uživaju i podršku svog sindikata, dok žrtve torture eventualno podržavaju samo nevladine organizacije",navodi se u saopštenju .

U HRA smataju da je takvo stanje stvari nepravedno, da ne doprinosi poštovanju ljudskih prava i ne odgovara obavezi države da suzbija torturu.

"Zbog toga smo po treći put apelovali na Vladu Crne Gore da dopunom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći obezbijedi besplatnu pravnu pomoć i žrtvama zlostavljanja i mučenja od strane državnih službenika, dok ćemo radnoj grupi koja radi na novom zakonu o unutrašnjim poslovima predložiti da se izostavi pravo na besplatnu pravnu pomoć za policajce koji se terete za zlostavljanje i mučenje", kazali su iz HRA.

Oni ocjnejuju da takva pomoć može da bude stvar njihovog sindikalnog organizovanja, a ne državne podrške, kojom se tako ohrabruje tortura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније