Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 07. 2013. 13:32   >>  16:11 5

SLIJEDI REFORMA

Prosječna plata u VCG 470 eura

Vojsku očekuju velike reforme, prije svega smanjenje broja zaposlenih, napuštanje objekata, ali i modernizacija opreme i tehnike, navodi se u "Strategijskom pregledu odbrane Crne Gore"(SPO) Ministarstva odbrane, u kome je predstavljen plan razvoja oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta zemlje, u narednih 10 godina.

„Ovaj dokumenat je rezultat jako predanog rada pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. On ima karakter jedne naučne studije, za čiju izradu smo imali značajnu asistenciju i od strane drugih ministarstava Vlade Crne Gore, kao i eksperata iz NATO-a“, kazala je ministarka odbrane, Milica Pejanović - Đurišić.

Dodala je da Vojsku i Ministarstvo očekuje redefinisanje misija i zadataka, kao i promjene u organizaciji.

„Što se tiče Ministarstva odbrane, zaključeno je da postoji često preklapanje nadležnosti, i mi  ćemo u određenim fazama ispraviti taj problem. Vojsku čekaju veće promjene, tako da ćemo do kraja 2014. preći sa brigadnog na bataljonski koncept snaga“, kazao je pukovnik Ljubomir Bojović.

Takođe, novina u strukturi Vojske je i vojnoobavještajna služba, koja će, zajedno sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost, prikupljati bezbjednosno zanimljive podatke i Komandno-operativni centar, koji će se baviti isključivo dnevnim komandovanjem.

Strategijom je predviđeno i smanjenje broja vojnika do 2018. na 1800 i napuštanje brojnih vojnih objekata, u cilju uštede novca i povećanja sredstava za modernizaciju.

„Dio sredstava za modernizaciju ćemo dobiti od prodaje viška naoružanja i nepokretnih dobara“, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić, dodavši da je trenutno prosječna plata u Vojsci 470 eura, dok vojnici po ugovoru zarađuju oko 350 eura .

Strategijom je predviđena i nabavka dva višenamjenska helikoptera, kao i dva nova patrolna broda.

 

Na pitanje koji su prioriteti koje NATO potencira iz resora odbrane u narednom periodu, ministarka je kazala da Brisel nije naveo nijednu oblast u kojoj nije zabilježen napredak.

„Kada su u pitanju Ministarstvo odbrane i Vojska, moram da kažem da je izvještaj o njima bio i više nego pozitivan. Od strane naših NATO partnera nam je rečeno da nastavimo sa reformama i da ne postoji ništa specifično na šta nijesmo obratili pažnju. Ono što ostaje kao jedino krupno pitanje je budžet“, kazala je Pejanović - Đurišić.

Ministarka je dodala da razumije određeno nepovjerenje građana prema Sjeverno-atlantskoj alijansi, zbog negativnih iskustava u prošlosti.

„Ali ipak u ovom vremenu u kojem živimo, koje srećom karakterišu izazovi drugačije vrste od onih iz prošlosti, ali ipak izazovi, težnja svake države je da obezbijedi sigurnost svojim građanima, koja je preduslov ekonomskog i svakog drugog napretka“ rekla je ona.

 

Kazala je i da ulazak u NATO košta onoliko kolika je cijena reformi koje se sprovode, ali da njih sprovodimo prije svega zbog sebe, a ne zbog članstva.

Viceadmiral Samardžić je kazao da će Crna Gora biti u septembru domaćin međunarodnom samitu, čija će tema biti uloga žena u borbi protiv korupcije.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније