Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

28. 02. 2018. 15:48   >>  15:51 1

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA

Bezbjednije i brže prugom kroz Sozinu

Sektor saobraćaja u Crnoj Gori, zajedno sa sektorom životne sredine prednjači u broju projekata koji su finansirani kroz dostupne IPA fondove, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, na svečanosti povodom završetka rekonstrukcije pruge na dionici Virpazar – Sutomore u tunelu Sozina u dužini od 6.712 metara.

O tome, kako je kazao, svjedoči veliki broj projekata čija realizacija je završena, ili je u toku, naročito u željezničkom sektoru.

"Sredstva koja se obezbjeđuju kroz različite dostupne evropske fondove su od neprocjenjljive vrijednosti za Crnu Goru, te stoga u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva nastavljamo i istrajavamo u namjeri da poštujući evropske procedure, u složenim postupcima obezbijedimo maksimalnu iskorišćenost evropskih fondova", naglasio je Nurković.

Herman Špic, šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori objasnio je da se uložena sredstva u rekonstrukciju, u iznosu od 4,3 miliona eura, vraćaju željeznicu na njene projektovane standarde i dodao da će vozovi ići brže i bezbjednije.

Sve je to u skladu sa ciljevima transportne politike EU koja ima za cilj podsticanje bezbjednog, ekološkog i efikasnog prevoza širom Evrope, jačanje unutrašnjeg tržišta roba i prava građana da slobodno putuju širom Evropske unije.

"Štaviše, budući da je ovaj sektor na liniji Beograd-Podgorica-Bar, on je veoma bitan za prekograničnu saradnju i doprinosi boljoj povezanosti zemalja Zapadnog Balkana. Dobra putna mreža omogućava lakše brisanje granica između zemalja," naglasio je Špic.

Generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović je poručila da proces pristupanja EU donosi koristi cijelom crnogorskom društvu, a da su najkonkretniji efekti vidljivi upravo kroz sprovođenje važnih infrastrukturnih projekata koje bespovratnom podrškom finansira Evropska unija.

Ona je istakla da je uspješno sprovođenje ovog projekta potvrda da Crna Gora ima i znanja i vještina ne samo za planiranje već i za sprovođenje projekata, kao i da se ozbiljno priprema za buduće korišćenje mnogo izdašnijih evropskih strukturnih i investicionih fondova koji će biti na raspolaganju nakon stupanja u članstvo EU.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније