Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2018. 08:50 >> 08:50
6

TRIFUNOVIĆ ZA PORTAL

Nezavisni Javni servis, iako ga finansira država

Javni servisi moraju ostati nezavisni i oslobođeni od politike, bez obzira što ih finansira vlada novcem građana, smatra glavni i odgovorni urednik banjalučkog medijskog projekta BUKA, Aleksandar Trifunović.

To što vlada finansira crnogorski Javni servis, prema mišljenju Trifunovića, ne daje joj za pravo i da ga kontroliše.

"Javni servisi moraju biti nezavisni i oslobođeni politike. To što vas finansira vlada, ne daje joj za pravo da vas kontroliše. Vlada treba da pomogne mediju koji se finansira porezima građana. To je naš novac, servisi su naši, ali mislim da većina javnih servisa na prostoru bivše Jugoslavije, nažalost, nije odoljela tom uticaju“, kaže Trifunović za Portal RTCG.

Upozorava da bi javni emiteri trebalo da zastupaju interese javnosti, a ne politike na vlasti koje, kako je rekao, uglavnom žele da javni servisi odgovaraju aktuelnoj politici.

Takva razmišljanja političkih lidera su, smatra on, posljedica prošlih vremena, jer bi javni servisi trebalo isključivo da odgovaraju onima koji ih plaćaju – gledaocima.

Naš sagovornik vjeruje i da je, kad je riječ o bivšoj Jugoslaviji, uticaj politike na javne servise "negdje veći, a negdje manji". Publika bi stoga, smatra on, trebalo da insistira da je javni servisi informišu na pravi način.

Govoreći o istraživačkom novinarstvu, Trifunović kaže da javni servisi, ustvari, jedini imaju kapcitet i moć "da sebi mogu priuštiti velike istraživačke priče".

"Da imaju toliki broj novinara, resurse, ljude na različitim mjestima, u malim mjestima, koji mogu da im pomognu da taj posao rade najbolje što mogu. Mislim da tu svoju poziciju javni servisi vrlo rijetko kotiste“, kaže Trifunović.

Komentarišući medijsku scenu u regionu, on kaže da za sve koji su odlučili da se bave novinarstvom postoji jasan način kako to da rade.

"Časno, pošteno i hrabro ili se baviti propagandom. To je druga strana tog rada u medijima koja postoji. Imamo dosta medija koji se bave propagandom, koji promovišu određene partije, partijske zadatke, politike koje su duboko unesrećile ova naša društva", kazao je Trifunović.

Zanimalo nas i da li pisano novinarstvo gubi trku s on-line novinarstvom, koje je sve popularnije, na Portalima, ali i na društvenim mrežama.

"To nije gubljenje trke, to je prilagođavanja trendovima. Vi ste dobar novinar, bez obzira koji izraz izaberete, da li pisani ili video blog ili istraživačko novinarstvo. Ili ste dobar ili loš novinar. To je sva suština", rekao je Trifunović.

Podsjeća da je BUKA počela kao kao printani magazin, ali da je trenutno njihov glavni proizvod web portal.

Socijalne mreže su, kaže, jako važne, pa bi, smatra on, bilo licemjerno osuditi ih i reći da su loše.

Inače, Trifunović je jedan od predavača na projektu "Činjenice su važne! objektivno i inovativno novinarstvo za EU", koji realizuju Radio-televizija Crne Gore (RTCG), Ul Info i Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz finansijsku pomoć Evropske unije (EU).

I. PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније