Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder, TVCG

03. 03. 2018. 21:55 >> 21:53

KONFERENCIJA U ULCINJU

Međureligijski dijalog važan za CG društvo

Religioznost je suštinska osobina čovjeka i stvar slobode, kaže profesorica Sonja Tomović Šundić. Sve monoteisticke religije počivaju na svetim knjigama, koje prednost daju duhovnom u odnosu na tjelesno.

"Sve istine koje su tamo na neki način imaju oreol svetosti i obaveznost kod onih koji poštuju i prohvataju tu vrstu religijskog usmjerenja, odnoso religijske orjentacije", kaže Tomović Šundić.

Pripadnost različitim vjerama treba tretirati kao prednost. Neznanje je uzrok netrpeljivosti, a da bi se upoznali, narodi moraju razgovarati, poručuju predstavnici vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

"U Crnoj Gori postoje antisemiti, pojedinci koji su netrpeljivi prema jevrejskom narodu, ali nema antisemitizma", rekoa je predsjednik Jevrejske zajednice u našoj zemlji, Jaša Alfandari.

Omer Kajošaj iz Islamske vjerske zajednice naglašava da je dijalog neophodan.

"Ne samo iz perspektive mira i tolerancije, već i kao vjerska obaveza", kazao je Kajošaj.

Na konferenciji je poručeno da vjera ne smije biti uzrok sukoba.

"Vjera i Bog ne smiju biti instrumentalizovani radi neke svrhe, ne smije se upotrebljavati sila u ime Božje", istakao je don Simon Filipaj iz katoličke vjerske zajednice.

Sve vjerske zajednice moraju propagirati mir i ljubav.

"Svima nama religije propovijedaju zajedničku stvar, a to je da ljubimo bližnje svoje i da pomažemo jedni druge", istakao je Danilo Mihailović iz pravoslavne zajednice.

Predstavnici države poručuju da vjerske zajednice jesu Ustavom odvojene od države, ali poglavari učestvuju u donošenju odluka od zajednickog interesa.

"Sloboda misli i vjeroispovijesti je imala i ima poseban značaj u heterogenom društvu kakvo je Crna Gora", navela je Žana Filipovic iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Nikola Šaranović iz Ministarstva pravde je kazao da je potrebno da država do kraja razvija sekularnost.

"Odnosno pozitivnu neutralnost prema vjerskim zajednicama kao koncept koji obavezuje državu da aktivno podržava religiju i da obezbjeđuje prostor za njen razvoj", naveo je Šaranović.

Konferencija "Religija i međureligijski dijalog" prva je na tu temu održana u Ulcinju. Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava najavljuju nastavak dijaloga za vjerskim zajednicama i u drugim crnogorskim opštinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније