Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

04. 03. 2018. 17:24 >> 17:21

VULETIĆ SMATRA

Alternativno rješavanje sporova rasteretiće pravosuđe

Uvođenjem alternativnog rješavanja sporova u krivičnom postupku rasterećuje se pravosuđe i omogućava pravosudnim institucijama da u značajnijoj mjeri svoje kapacitete usmjere na rješavanje komplikovanijih krivičnih djela, ocijenjeno je na sastanku Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju.


Na sastanku u Sarajevu učestvovao je član stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP), poslanik Milorad Vuletić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sastanku, koji je bio posvećen alternativnom načinu rješavanja sporova u krivičnom postupku u regionu Jugoistočne Evrope, prisustvovali su poslanici iz osam država učesnica SEECP.

„Zajednički konstatovano da se uvođenjem alternativnog rješavanja sporova u krivičnom postupku rasterećuje pravosuđe i omogućava pravosudnim institucijama da u značajnijoj mjeri svoje kapacitete usmjere na rješavanje komplikovanijih krivičnih djela, poput organizovanog kriminala i korupcije, što su izazovi svih zemalja Jugoistočne Evrope“, kaže se u saopštenju.

Vuletić je istakao da je nakon obnove crnogorske nezavisnosti jedan od ciljeva sveobuhvatne reforme pravosuđa bilo i uvođenje medijacije, odnosno alternativnog rješavanja sporova u pravni sistem Crne Gore.

Kako je naveo, to je učinjeno osnivanjem Centra za medijaciju, u čiji je registar danas upisano 55 posrednika u krivičnim stvarima. 

Vuletić je naglasio da je posredovanje alternativni, mirni način rješavanja spora koji nudi preuzimanje odgovornosti za razumijevanje situacije i onoga što je dovelo do spora, napominjući da postupak posredovanja teži popravljanju ili nadoknadi nastale štete i narušenih međuljudskih odnosa.

Na kraju sastanka, kako je saopšteno, članovi Opšteg odbora usvojili su tekstove Izvještaja i Rezolucije, koji će biti razmatrani i potvrđeni na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, 13. i 14. aprila u Ljubljani.

„Zaključeno je da je sastanak bio izuzetna prilika da se sagledaju pozitivna iskustva zemalja regiona s ciljem da države pojedinačno unaprijede svoje zakonodavstvo i oslobode prostor da se pravosudna tijela zemalja država članica SEECP posvete ozbiljnim krivičnim djelima koja ugrožavaju društvene vrijednosti“, navodi se u saopštenju.

Sastanku su pored Vuletića i domaćina prisustvovali i predstavnici parlamenata Albanije, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније