Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

04. 03. 2018. 20:56 >> 20:54
1

ZAKON O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA

Sporan dio o praćenju građana

U novom Predlogu Zakona o unutrašnjim poslovima postoje zakonska rješenja koja su nedorečena, ocjenjuju u nevladinom sektoru, ali je, kako navode, dobro da se krenulo u izmjenu tog akta. Sporan im je dio u kojem se navodi da će policija, na osnovu odluke direktora, moći da prati građane, koji neće znati gdje će taj snimljeni materijal završiti. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tvrde da praćenjem neće prikupljati dokaze, već samo potvrđivati sumnje u vezi određenih osoba, te da se taj materijal neće moći koristiti u dokaznom postupku.

Policija može da posmatra, prati i pravi takozvane „klopke“ građanima, bez dozvole tužioca ili suda, i to predviđa Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima. To se radi samo u krajnjoj mjeri, i to, kažu u resornom ministarstvu nije nikakva novina u odnosu na zakon koji se primjenjuje od 2015. godine.

"Te radnje kao cilj nemaju prikupljanje dokaza. Njihov osnovni zadatak jeste da se potvrde indicije odnosno operativne informacije kojima raspolaže policija. Ne mogu se koristititi u krivičnom postupku, izuzev ako je to propisano članom 157 zakonika o krivičnom postupku", pojasnio je, za TVCG, Danilo Ćupić iz MUP-a.

Cilj je da, kako kaže Ćupić, policija dokaže postojanje nekog krivičnog djela, kako bi onda svoj dio posla, u skladu sa krivičnim zakonikom, mogli da odrade i u Tužilaštvu.

No, iz Gradjanske alijanse (GA) tvrde da se, budući da se te mjere preklapaju sa tajnim nadzorom, čini, da se na mala vrata želi uvesti pravo policiji da samostalno odlučuje.

"Na ovaj način bi policija odnosno direktor policije imao mogućnost da sprovodi odredjene mjere tajnog nadzora bez potrebe da traži mišljenje bilo koga drugog. Ono što je ostalo nedorečeno sta bi se radilo sa tako prikupljenim materijalom - gdje bi se čuvao, ko bi ga kontrolisao, da li bi, na kraju krajeva, ako bi se odustalo od postupka, da li bi građanin bio upoznat da su vodjene bilo kakve mjere posmatranja ili nešto slično", kaže Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

A zakon je, kažu u MUP-u, prilagođen najstrožim kriterijumima EU. Prilikom njegove izrade konsultovani su inostrani eksperti, ali i sve nadležne institucije u Crnoj Gori. Saglasnost je među prvima dalo Ministravo pravde, i nema dileme da bi moglo biti bilo kakvih zloupotreba policijskih ovlašćenja.

"U svim policiskim sistemima policijski rukovodilac je taj koji omogućava primjenu ovih mjera, jer to nijesu mjere propisane zakonikom o krivičnom postupku. Što se tiče dobijenih podataka, oni se uvode u određene kataloge, odnosno evidenciju operativnih podataka koje vodi policija i koji su dostupni građanima da imaju uvid pod određenim strogo propisanim uslovima", navodi Danilo Ćupić.

Predlog zakona o unutrašnjim poslovima predviđa i to da je policijski službenik policajac 24 sata, bez obzira da li je na radnom mjestu ili ne. Takvo rješenje u Građanskoj alijanski pozdravljaju, a zeleno svjetlo daju i ideji da kod povrede kodeksa profesije, o kazni odlučuje disciplinski tužilac.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније