Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

06. 03. 2018. 13:16 >> 13:20

HRA APELUJE

Sud da stane na put kršenju zakona

Ako političari krše zakon, Ustavni sud tome mora pravovremeno da stane na put, u protivnom, ništa od pravne države i vladavine prava, poručuju iz Akcije za ljudska prava.

HRA podsjeća da su oba razriješena člana Savjeta RTCG, Goran Đurović i Nikola Vukčević, podnijeli žalbe Ustavnom sudu, zbog toga što im je Skupština Crne Gore, nezakonitim razriješenjem, prekršila Ustavom zaštićena prava. Isto je učinio i Darko Ivanović, koga je Skupština razriješila članstva u Agenciji za elektronske medije.


“Hoće li Ustavni sud iskoristiti priliku da ustavnu žalbu predstavi kao djelotvoran pravni lijek protiv odluka Skupštine o razriješenju članova Savjeta RTCG i regulatornih tijela?”, pitaju iz HRA.

Juče su pravni zastupnici Gorana Đurovića podnijeli molbu Ustavnom sudu da hitno odluči o predlogu za prioritetno odlučivanje o ustavnim žalbama.

“Ustavni sud je sad u prilici da pokaže ima li Crna Gora u ustavnoj žalbi ipak djelotvorni pravni lijek protiv odluka Skupštine ili ne. To prije svega zavisi od brzine postupanja Ustavnog suda po ustavnim žalbama”, poručuju iz HRA.

Sporovi koje vode Đurović, Vukčević i Ivanović su važni, jer se u njima vodi pravna borba ne samo za zaštitu prava pojedinaca, već i osnovnog načela da u pravnoj državi ni većinska politička volja ne može da opravda nezakonito postupanje.

“Ako političari očigledno krše zakon, sud tome mora da može pravovremeno da stane na put. U protivnom, ništa od pravne države i vladavine prava”, poručuju iz Akcije za ljudska prava.

U slučajevima Đurovića i Vukčevića, sudije Osnovnih sudova u Podgorici (Radovan Vlaović) i Nikšiću (Sanja Nikić), prvobitno su odredili privremene mjere na osnovu kojih je trebalo da obojica budu vraćeni na funkcije dok sud ne odluči o zakonitosti njihovog razrješenja.

Međutim, privremene mjere su onda ukinula vijeća osnovnih sudova u Podgorici (sudije Simo Rašović, Ana Delić i Milena Matović) i Nikšiću (sudije Vasiljka Mijatović, Ana Krivokapić, Iva Petrović), čime se redovni sudski put pravne zaštite pokazao nedjelotvornim.

“Iako je Skupština CG, na mjesto razriješenog Vukčevića već izabrala novog člana Savjeta RTCG (Ivana Jovetića), umjesto Đurovića još uvijek nije izabran novi član, iako se očekuje da i to bude uskoro”, navodi se u saopštenju HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније